Email efipapag@uniwa.gr, Τηλ 210 5385373
H Εισαγωγή στο ειδικό στατιστικό λογισμικό SPSS και εφαρμογές του σε πεδία αιχμής είναι ένα καινοτόμο Πρόγραμμα Δια Βίου Εκπαίδευσης. Έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία, ανάλυση και παρουσίαση δεδομένων με την χρήση ειδικού στατιστικού λογισμικού SPSS. Η εκπαίδευση διαρθρώνεται σε έξι ενότητες ως εξής:
Στην πρώτη ενότητα πραγματοποιείται η εξοικείωση των εκπαιδευόμενων με τις βασικές λειτουργίες του λογισμικού SPSS και αποτελεί προϋπόθεση εκμάθησης στατιστικών μεθόδων που αναλύονται στις επόμενες ενότητες. Στην δεύτερη ενότητα πραγματοποιείται η εξοικείωση των εκπαιδευόμενων με τις βασικές μεθόδους συλλογής, ανάλυσης και παρουσίασης δεδομένων με μεθόδους περιγραφικής στατιστικής. Στις επόμενες τρεις ενότητες οι επιμορφούμενοι θα γνωρίσουν βασικές στατιστικές τεχνικές που εφαρμόζονται σε διάφορα γνωστικά πεδία ενδιαφέροντος και θα μπορούν να τις υλοποιούν μέσω του SPSS. Στην τελευταία ενότητα του προγράμματος θα μάθουν να συγγράφουν και να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων και εφαρμογών τους.
Σκοπός του Προγράμματος
Το προτεινόμενο πρόγραμμα έχει σαν κεντρικό εκπαιδευτικό στόχο την κατανόηση των βασικών εννοιών της στατιστικής επιστήμης και την απόκτηση βασικών δεξιοτήτων λειτουργίας του ειδικού λογισμικού SPPS, ώστε οι καταρτιζόμενοι να εξοικειωθούν με τη στατιστική ανάλυση και παρουσίαση δεδομένων στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Οι πιστοποιημένες γνώσεις που θα αποκτήσουν οι καταρτιζόμενοι στη στατιστική επεξεργασία και ερμηνεία δεδομένων, θα συμβάλλει στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας καθώς και στην επαγγελματική τους εδραίωση στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που σήμερα επικρατεί. Επιπρόσθετα, στοχεύει στην εκμάθηση του ειδικού στατιστικού λογισμικού SPSS και της χρήσης του για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών εφαρμογών. Η γνωριμία των εκπαιδευόμενων με τις βασικές αρχές σχεδιασμού μελετών καθώς επίσης και με τις βασικές αρχές συγγραφής, καθώς και παρουσίασης στατιστικών αποτελεσμάτων αποτελεί επίσης στόχο. Ο γόνιμος συνδυασμός της θεωρίας και της πρακτικής άσκησης αποτελεί βασική επιδίωξη του Προγράμματος. Στις μέρες μας, η δυνατότητα ανάλυσης και ερμηνείας δεδομένων, μέσω ειδικών στατιστικών λογισμικών, αποτελεί σημαντικό εφόδιο για να μπορέσει κάποιος να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε επαγγελματικό ή και ερευνητικό επίπεδο τόσο στον ιδιωτικό όσο πλέον και στον δημόσιο τομέα. Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα θα επιτρέπει στους εκπαιδευόμενους να αποκτήσουν καινούργιες γνώσεις σε θέματα στατιστικών δεδομένων και έρευνας όπου με τη χρήση νέων τεχνολογιών θα τους βοηθήσουν στο επαγγελματικό στίβο ή την προσωπική τους εξέλιξη.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να:
Διδακτικές μέθοδοι κι αξιολόγηση
Το υποβαλλόμενο πρόγραμμα ακολουθεί τις βασικές αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων και βασίζεται σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ωφελούμενου και της αγοράς εργασίας οδηγώντας τον σε σχετική πιστοποίηση. Η διάρκεια είναι 200 ώρες.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση που υλοποιείται με δια ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό 35% του συνόλου των ωρών και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (χρήση Η/Υ) η οποία περιλαμβάνει : 35% σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και 30% ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Η αξιολόγηση γίνεται όπως ορίζεται στο (ΦΕΚ 1446/Β/24.03.2022).
Ωφελούμενοι: Απόφοιτοι Β/θμιας Εκπαίδευσης.
Δεν προϋποθέτει γνώση της αγγλικής γλώσσας.
Διατίθεται αποκλειστικά για τους ωφελούμενους της Δράσης της Δ.ΥΠ.Α. “Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες” δωρεάν.
Καθηγήτρια
Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών
Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας
Καθηγήτρια Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών
Παν. Δυτικής Αττικής
Διευθύντρια ΔΠΜΣ
Πρόεδρος Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου
Ράλλεια Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία
Η Ευσταθία Παπαγεωργίου, Ph.D., M.Sc. είναι από το 2018 Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) και Διευθύντρια του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) των Τμημάτων: Βιοϊατρικών Επιστημών και Αγωγής & Εκπαίδευσης στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Παιδαγωγικού Τμήματος της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., με τίτλο: «Παιδαγωγική μέσω καινοτόμων Τεχνολογιών και Βιοϊατρικών Προσεγγίσεων». Από το 2016 είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου στα Ράλλεια Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία. Την περίοδο 2015 έως 2018 ήταν Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας και Διευθύντρια του Α΄ Τομέα Μαθημάτων «Μικροβιολογίας Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας». Επίσης το 2017-2018 ήταν Διευθύντρια του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων: Ιατρικών Εργαστηρίων και Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας με τίτλο: «Παιδαγωγικά μέσω καινοτόμων Προσεγγίσεων, Τεχνολογίες και Εκπαίδευση».
Είναι Πτυχιούχος Μαθηματικός, (1989, Τμήμα Μαθηματικών – ΑΠΘ), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά (2000, ΣΕΜΦΕ – ΕΜΠ) και Διδακτορικού Διπλώματος στα Μαθηματικά (2004, ΣΕΜΦΕ – ΕΜΠ).
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα άπτονται των επιστημονικών πεδίων Πιθανοτήτων, Στατιστικής, Βιοστατιστικής – Ιατρικής Στατιστικής, Στατιστικής Ανάλυσης Δεδομένων, Πολυμεταβλητής Ανάλυσης, Στάθμισης Στατιστικών Εργαλείων, Αξιοπιστίας Συστημάτων, Βελτιστοποίησης Συστημάτων, Στοχαστικών Διαδικασιών, Θεωρίας Ουρών, Αξιολόγησης της Εκπαίδευσης, Θεωρίας Λήψης Αποφάσεων, Εξόρυξης Δεδομένων, Μετα-ανάλυσης και Τεχνολογιών Εκπαίδευσης.
Η Δρ Παπαγεωργίου έχει συγγράψει 31 πρωτότυπες εργασίες δημοσιευμένες σε έγκριτα Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά με σημαντικό δείκτη απήχησης, και πάνω από 30 σε Συλλογικούς Τόμους Διεθνών Εκδοτικών Οίκων και Πρακτικά Διεθνών και Εθνικών Συνεδρίων με το σύστημα των Κριτών. Είναι επίσης συγγραφέας δύο πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Είναι μέλος συντακτικής ομάδας επιστημονικών περιοδικών, μέλος οργανωτικής επιτροπής Διεθνών Συνεδρίων και κριτής σε 16 Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά με σημαντικό δείκτη απήχησης. Το επιστημονικό της έργο τυγχάνει Διεθνούς αναγνώρισης και συγκεντρώνει πάνω από 300 ετεροαναφορές (h -index 8) ενώ είναι προσκεκλημένη ομιλήτρια σε Διεθνή Συνέδρια.
Διδάσκει σε προπτυχιακό επίπεδο «Βιοστατιστική», «Μεθοδολογία Έρευνας», «Πιθανότητες και Βιοστατιστική», «Στατιστική» και «Ποσοτικές Μεθόδους» σε αρκετά Τμήματα και Σχολές του ΠΑΔΑ. Επίσης σε Μεταπτυχιακό Επίπεδο διδάσκει ή και συντονίζει το γνωστικό αντικείμενο «Βιοστατιστική» σε διάφορα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠΑΔΑ, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και στο Βιολογικό Τμήμα του ΕΚΠΑ. Στο ΔΠΜΣ «Παιδαγωγική μέσω καινοτόμων Τεχνολογιών και Βιοϊατρικών Προσεγγίσεων». στο οποίο είναι Διευθύντρια είναι επίσης και Πρόεδρος της Ειδικής Διιδρυματικής Επιτροπής και της Συντονιστικής Επιτροπής του ΔΠΜΣ καθώς και συντονίστρια & διδάσκουσα σε διάφορα μαθήματα του ερευνητικού της ενδιαφέροντος. Στο αυτοδύναμο ΠΜΣ του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών με τίτλο «Βιοϊατρικές Μέθοδοι και Τεχνολογία στη Διάγνωση», είναι συντονίστρια και διδάσκουσα του μαθήματος «Πρότυπα, Αυτοματισμός και Διαχείριση Πληροφορίας στο Κλινικό Εργαστήριο». Έχει διδάξει διάφορα γνωστικά αντικείμενα του επιστημονικού της ενδιαφέροντος ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια (2013-2018) στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας, ως Επίκουρη Καθηγήτρια (2010-2013) στο Γενικό Τμήμα Μαθηματικών του ΤΕΙ Αθήνας και ως Λέκτορας ή Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΔ 407 (2004-2010) σε διάφορα Πανεπιστήμια όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.). Έχει επιβλέψει μεγάλο αριθμό Πτυχιακών και Διπλωματικών εργασιών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών αντίστοιχα, στο ΠΑΔΑ, στο ΤΕΙ Αθήνας και στα άλλα ΑΕΙ που έχει διδάξει. Έχει τύχει διαφόρων διακρίσεων – βραβεύσεων, υποτροφιών (ΙΚΥ, Παπακυριακόπουλου) και έχει πάρει εύφημο μνεία όταν υπηρέτησε στη μέση εκπαίδευση ως καθηγήτρια μαθηματικός. Έχει σημαντικό Διοικητικό έργο στο ΠΑΔΑ και στο ΤΕΙ Αθήνας συμμετέχοντας ως Πρόεδρος ή μέλος σε πάνω από 50 Επιτροπές καθώς και σε άλλες θέσεις ευθύνης.
Η Δρ Παπαγεωργίου έχει συμμετάσχει σε πάνω από 10 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά Ευρωπαϊκά ή Εθνικά προγράμματα ως κύρια ή συνεργαζόμενη ερευνήτρια και ως Επιστημονικά Υπεύθυνη σε 3. Έχει επιδείξει σημαντικό έργο στη Διασφάλιση Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχοντας την κύρια ευθύνη σε ερευνητικά προγράμματα στο ΕΜΠ με αντικείμενο την Αξιολόγηση του Ιδρύματος (2000-2009), συμμετέχοντας στο έργο ΜΟΔΙΠ του ΤΕΙ Αθήνας (2010-2103) και ως μέλος της ΟΜΕΑ στο Γενικό Τμήμα Μαθηματικών (2010-2013) και στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων (2013-2018). Από το 2019 είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη στα Προγράμματα ΚΕΔΙΒΙΜ με τίτλους: «Στατιστική ανάλυση μέσω SPSS και Μεθοδολογία Ερευνητικής Εργασίας στις Επιστήμες Υγείας», και «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Δημιουργική Μάθηση και Νέες Τεχνολογίες» του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και επίσης Ιδρυτικό μέλος του Ερευνητικού Εργαστηρίου «Αξιοπιστία και Ποιοτικός Έλεγχος στην Εργαστηριακή Αιματολογία».