Ο Δρ. Σπυρίδων Κοντελές κατέχει πτυχίο Γεωπονίας από το Τμήμα Γεωπονίας, Τομέας Γεωργικών Βιομηχανιών – Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης είναι Διδάκτορας του ιδίου Πανεπιστημίου (2001). Ανήκε για τρία χρόνια (1994-1997) στο Κέντρο Ερευνών της Nestlé (NRC) στη Λοζάνη της Ελβετίας. Από το 2001 έως το 2012 ήταν Επιστημονικός και Εργαστηριακός Συνεργάτης του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Αθήνας και Ακαδημαϊκός Υπότροφος από το 2019 έως το 2021 στο ίδιο Ίδρυμα. Από το 2012 έως το 2021 ήταν επιθεωρητής στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων – ΕΦΕΤ. Επίσης, μέχρι το 2012 είχε επαγγελματική εμπειρία ως εξωτερικός Επιστημονικός Σύμβουλος ελληνικών επιχειρήσεων σε θέματα Διασφάλισης Ποιότητας και Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό επίπεδο σε αντικείμενα που άπτονται της Μικροβιολογίας (Γενική Μικροβιολογία, Μικροβιολογία Τροφίμων, Μικροβιολογία Οίνου), Επιστήμης και Τεχνολογίας Γάλακτος καθώς και Επιστήμης και Τεχνολογίας Φρούτων και Λαχανικών. Έχει διδακτική εμπειρία περισσότερο από δέκα χρόνια σε αρκετά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό (KU Leuven). Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε Ερευνητικά Προγράμματα με ευρύ φάσμα θεμάτων που άπτονται της Τεχνολογίας Τροφίμων. Έχει δημοσιευμένο επιστημονικό έργο σε Διεθνή περιοδικά με κριτές του SCI, καθώς και σε Διεθνή Συνέδρια. Έχει συμμετοχή στη συγγραφή κεφαλαίων σε βιβλία επιστημονικών εκδοτικών οίκων του εξωτερικού καθώς και στη συγγραφή βιβλίου σε Ελληνικό εκδοτικό οίκο με τίτλο «Μικροβιολογία Τροφίμων».