O Δρ. Παναγιώτης Ζουμπουλάκης είναι Χημικός (1999) με διδακτορικό στη Χημεία από το Πανεπιστήμιο Πατρών (2004) και μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2007). Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος (2021) του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και Διευθυντής του Εργαστηρίου Χημείας, Ανάλυσης & Σχεδιασμού Διεργασιών Επεξεργασίας Τροφίμων. Από το 2008 έως το 2020 ήταν ερευνητής στο Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και από το 2015 είναι επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το 2018-2019 εργάστηκε στην φαρμακευτική εταιρεία Qualia Pharma AE ως υπεύθυνος στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης.
Η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται στο χώρο της υγείας και των τροφίμων με κύρια αντικείμενα την εφαρμογή (βιο)αναλυτικών προσεγγίσεων και εργαλείων υπολογιστικής χημείας για τη μελέτη βιομορίων – βιοδεικτών και σχεδιασμό νέων εξειδικευμένων προϊόντων διατροφής. Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία σε θέματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας και μεταφοράς καινοτομίας ενώ από το 2021 είναι μέλος της θεσμοθετημένης ομάδας εργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αντικείμενο την Ελληνική Διατροφή.