Άννα Καρατζάνη
Επίκουρη Καθηγήτρια
Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης
karatzani@uniwa.gr
Το Κέντρο Επιμόρφωσης & Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σας καλωσορίζει στο νέο εκπαιδευτικό έργο με τίτλο: «Πιλοτικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πα.Δ.Α. για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη χειροτεχνία» και συγκεκριμένα των κλάδων της Υφαντικής και της Κεραμικής. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης Δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο: «Αναζωογόνηση των τοπικών χειροτεχνικών μονάδων ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.
Το πρόγραμμα έχει θεωρητική και εργαστηριακή κατάρτιση συνολικής διάρκειας 1040 ωρών που αντιστοιχούν σε 120 ECVT. Στόχος της θεωρίας είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες θεωρητικές γνώσεις σε τομείς που αφορούν στην ιστορία της υφαντικής και του υφάσματος στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, την επεξεργασία των πρώτων υλών για την κατασκευή υφασμάτων αλλά και σε τομείς που αφορούν γενικότερα σε θέματα επιχειρηματικότητας και ελέγχου – προώθησης προϊόντων και σε θέματα παραδοσιακών τεχνικών και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο εργαστηριακό κομμάτι του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις διάφορες τεχνικές ύφανσης, απαραίτητες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την οικοδόμηση της δικής τους δημιουργικής γλώσσας. Ταυτόχρονα θα διδαχθούν τις τεχνικές επεξεργασίας των πρώτων υλών και μεθόδους βαφικής ώστε να είναι σε θέση να σχεδιάζουν και να υλοποιούν υφάσματα με χρήση αργαλειού αλλά και τις τεχνικές ψηφιακού σχεδιασμού και παραγωγής υφασμάτων προκειμένου να δημιουργούν πρωτότυπα και ανταγωνιστικά αντικείμενα ικανά να ενταχθούν σε ένα διεθνές εμπορικό πλαίσιο.
Βασικός σκοπός του προγράμματος κατάρτισης είναι να εφοδιαστούν οι εκπαιδευόμενοι με παραγωγικές δεξιότητες και γνώσεις υψηλού επιπέδου υφαντικής, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν ευκαιρίες άμεσης απασχόλησης στον κλάδο της χειροτεχνίας ή/και να ξεκινήσουν τη δική τους δραστηριότητα ως αυτοαπασχολούμενες/οι ή ως επιχείρηση.
Οι εκπαιδευόμενοι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα είναι σε θέση να:
Η επιτυχής ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος οδηγεί στη λήψη Πιστοποιητικού Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης από το Κ.Ε.ΔI.ΒI.Μ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και δυνατότητα επιδοτούμενης αίτησης για πιστοποίηση από το ΕΣΥΔ.
Το Πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με βάση τις αρχές και τις διαδικασίες της μικτής μορφής εκπαίδευσης (blended learning) που θεωρείται η πλέον κατάλληλη, για τα προγράμματα που παρέχονται στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης, καθώς περιλαμβάνει:
Σύγχρονη εξ αποστάσεως θεωρητική εκπαίδευση (252 και 300 ώρες, αντίστοιχα): Η διαδικασία είναι πολύ φιλική για τους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από το βαθμό εξοικείωσης τους με τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες.
Εργαστήρια (διά ζώσης) και Project (συνολικά 806 ώρες) στις παρακάτω δομές:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ
Το Εκπαιδευτικό Έργο απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα, που:
α) απασχολούνται ή έχουν απασχοληθεί στο παρελθόν ως χειροτέχνες, Υφαντικής και Κεραμικής (αντίστοιχα), όπως αυτό τεκμηριώνεται κατά περίπτωση από την εγγραφή στον σχετικό ΚΑΔ, ή τα σχετικά ένσημα, ή την κατοχή βεβαιώσεων χειροτεχνικής δεξιότητας, κατά τα οριζόμενα είτε στην παρ.3 του άρθρου 45 του ν. 4497/2017 (Α’171), είτε στην παρ.1 του άρθρου 8 του ν. 4849/2021 (Α’207),
β) είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών, συναφούς με τους κλάδους χειροτεχνίας της παρούσας, πανεπιστημιακού τμήματος ή πιστοποιημένης ιδιωτικής σχολής,
γ) έχουν επιλεγεί από τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης, απαρτιζόμενη από μέλη του διδακτικού προσωπικού του Πα.Δ.Α, κατόπιν υποβολής στην εν λόγω Επιτροπή αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα, συνοδευόμενης από φάκελο έργων τους (πορτφόλιο) (σε περίπτωση μη δυνατότητας απόδειξης ενασχόλησής τους με την υφαντική / κεραμική).
δ) είναι κάτοικοι μικρών ηπειρωτικών και μικρών ορεινών ή μικρών νησιωτικών δήμων,
ε) είναι μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, υπό την έννοια του ν. 4430/2016 (Α’205) όπως ισχύει, και
στ) είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο σχετικό Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Οι ανωτέρω έξι (6) περιπτώσεις τίθενται διαζευκτικά και κατά σειρά φθίνουσας προτεραιότητας, όσον αφορά την πλήρωση των διαθέσιμων θέσεων σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Σε κάθε δομή θα γίνουν δεκτοί 15 συμμετέχοντες.
Προϋποθέσεις Εγγραφής / Κριτήρια Επιλεξιμότητας
Για την εγγραφή στο πρόγραμμα κατάρτισης είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης και να πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας που αναφέρονται παρακάτω:
1. Φόρμα Αίτησης
2. Συνέντευξη
Η συνέντευξη των υποψηφίων θα γίνει από τριμελή επιτροπή και είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί με υβριδικό σύστημα, ήτοι και δια ζώσης ή εξ αποστάσεως (διαδικτυακά).
Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν.
Επίκουρη Καθηγήτρια
Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
Η Άννα Καρατζάνη σπούδασε Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στο ΤΕΙ Αθήνας, και έχει πραγματοποιήσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη «Συντήρηση Ιστορικών Αντικειμένων» και τη διδακτορική της έρευνα στην «Αναλυτική μελέτη μεταλλικών νημάτων σε μεταβυζαντινά και υστεροβυζαντινά εκκλησιαστικά υφάσματα», στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει εργαστεί στα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων ως συντηρήτρια έργων τέχνης και από το Μάρτιο του 2011 είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (νυν ΤΕΙ Αθήνας), στη Συντήρηση Πολιτιστικών Τεκμηρίων από Ύφασμα. Έχει παρουσιάσει εργασίες της σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό επιμορφωτικών σεμιναρίων που σχετίζονται με την μελέτη-διερεύνηση και συντήρηση υφασμάτινων αντικειμένων αλλά και την εκπαίδευση. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη διερεύνηση μεταλλικών νημάτων, στη μελέτη του μηχανισμού φθοράς φυσικών και τεχνητών ινών-συνθετικών πολυμερών, στη διερεύνηση και συντήρηση σύνθετων υφασμάτινων αντικειμένων, και στη μελέτη παραδοσιακών τεχνικών κατασκευής και διακόσμησης υφασμάτινων αντικειμένων.
Καθηγητής
Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
Άννα Καρατζάνη
Επίκουρη Καθηγήτρια
Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης
karatzani@uniwa.gr