Πληροφορίες προγράμματος

 

    100 Ώρες
Σύγχρονη Τηλεκπαίδευση: 60 ώρες
Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση: 40 ώρες

 

     Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων:
          6/4/2025           

 

     Έναρξη Μαθημάτων:
          28/4/2025           

 

     Λήξη Μαθημάτων:
          28/6/2025           

 

    3 ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

 

    11 ECVET

 

    e-learning

 

     Πρόγραμμα που οδηγεί σε Πιστοποιητικό Δια Βίου Εκπαίδευσης

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Email ganetsos@uniwa.gr, Τηλ +30 210 538 1200 | 6945273390

Ανακοίνωση

Περιγραφή

Αντικείμενο:
Το προτεινόμενο πρόγραμμα επικεντρώνεται στην εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση τρισδιάστατης απεικόνισης και εκτύπωσης ως εργαλείων για τη ψηφιοποίηση αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αντικείμενο περιλαμβάνει την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών, όπως 3D scanners και 3D printers, για τη δημιουργία αναλυτικών αντιγράφων αντικειμένων τέχνης και αρχαιοτήτων.

 

Αναγκαιότητα:
Η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί κρίσιμη ανάγκη για τη διατήρηση και προβολή της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εκπαίδευση σε τρισδιάστατη απεικόνιση και εκτύπωση επιτρέπει τη δημιουργία ψηφιοποιημένων αντιγράφων με υψηλή ακρίβεια, ενισχύοντας τη διατήρηση ακόμη και των πιο ευαίσθητων καλλιτεχνικών έργων. Τα μουσεία και οι ανασκαφικοί χώροι θα επωφεληθούν από αυτήν την προσέγγιση, ενισχύοντας την προστασία και την προβολή των εκθεμάτων τους.

 

Στόχοι:
Οι συμμετέχοντες θα κατακτήσουν τεχνικές δεξιότητες για τη σάρωση και την εκτύπωση αντικειμένων, καθώς και τη χρήση εξειδικευμένων λογισμικών. Με έμφαση στην πρακτική εφαρμογή, οι συμμετέχοντες θα αντιμετωπίσουν ποικίλα υλικά, από πέτρα και μάρμαρο έως τοιχογραφίες, ενώ θα αναπτύξουν δεξιότητες ταυτοποίησης υλικών και χρήσης λογισμικών. Οι στόχοι περιλαμβάνουν τη δημιουργία υψηλής ποιότητας αντιγράφων για εκθέσεις σε μουσεία και την αναβάθμιση της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στη σύνδεση με το παρελθόν και τον πολιτιστικό πλούτο, προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις τεχνικές της παραδοσιακής τέχνης και αρχαιοτήτων. Μέσα από τη σύγκριση με τα πρωτότυπα έργα, οι εκπαιδευόμενοι θα εξελίξουν την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τα υλικά, τις τεχνικές και τα σχέδια των παλαιών καλλιτεχνικών δημιουργιών. Η πρακτική εφαρμογή του προγράμματος σε διάφορα μέρη, όπως το Μουσείο Βραυρώνας, το αρχαιολογικό μουσείο της Αταλάντης και ανασκαφικούς χώρους, επιτρέπει την πραγματική εφαρμογή των αποκτηθεισών γνώσεων. Οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν δεξιότητες σε περιβάλλοντα πραγματικής εργασίας, επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία και να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το πρόγραμμα θεωρείται κρίσιμο, καθώς προσφέρει σε επαγγελματίες του χώρου την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις πιο προηγμένες τεχνολογίες, ενώ παράλληλα ενισχύει τον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης με συγκεκριμένες πρακτικές εφαρμογές. ΣΥΝΕΔΡΙΟ EUROMED 2024 το οποίο διοργανώνω σε συνεργασία με άλλους φορείς και συμμετοχή περισσοτέρων των 300 ατόμων https://www.euromed-dch.eu/

Ομάδα/Στόχος

Η ομάδα – στόχος του προγράμματος περιλαμβάνει επαγγελματίες του χώρου της πολιτιστικής διαχείρισης, αρχαιολόγους, ερευνητές, μουσειολόγους και καλλιτέχνες που έχουν ενδιαφέρον και εμπειρία στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να διαθέτουν βασικές γνώσεις σχετικά με την τεχνολογία, ενώ επιθυμητές είναι οι δεξιότητες στη χρήση ψηφιακών εργαλείων. Απαιτείται προθυμία για συνεχή μάθηση, και οι συμμετέχοντες πρέπει να δείχνουν δημιουργικότητα και διάθεση για εφαρμογή των γνώσεων τους σε πρακτικά περιβάλλοντα, όπως μουσεία και ανασκαφικοί χώροι.

 

Προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι:

 

  • η ανάγνωση και γραφή της ελληνικής γλώσσας προκειμένου οι εκπαιδευόμενοι να μπορούν να διαβάσουν το εκπαιδευτικό υλικό και να συμμετέχουν στις εξετάσεις,
  • η πρόσβαση και χρήση του διαδικτύου για τη μελέτη του υλικού (σύγχρονη και ασύγχρονη διδασκαλία, χρήση e-class)

Κόστος

300€

 

* Παρέχεται εκπτωτική πολιτική σε ειδικές κατηγορίες εκπαιδευομένων

Διδακτικές Ενότητες

Τρισδιάστατη απεικόνιση – σάρωση (3d scanning)

Τρισδιάστατη απεικόνιση – σάρωση (3d scanning) Case studies

Τρισδιάστατη εκτύπωση (3d printing) Case studies

Πιστοποίηση

Υπεύθυνος Προγράμματος

Θεόδωρος Γκανέτσος

Καθηγητής
Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής

 

Ο Θεόδωρος Γκανέτσος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, κάτοχος Master of Science του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, στα νανουλικά (nanomaterials) και Διδάκτωρ του Ινστιτούτου Ιοντικών Δεσμών για ανάλυση υλικών του Πολυτεχνείου Δρέσδης Γερμανίας σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ από το 2001. Έχει εκπονήσει με επιτυχία τέσσερις μεταδικτορικές έρευνες στο διάστημα 2002- 2019, ενώ έχει βραβευτεί από την American School of Classical Studies at Athens, Coulson Cross Fellowship για τη μεταδιδακτορική του έρευνα στη Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Είναι επίσης Διευθυντής του Εργαστηρίου Μη – Καταστροφικών Ελέγχων και Μεθοδολογιών Διάγνωσης Συστημάτων της Σχολής Μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α. από το 2016 έως σήμερα, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του οποίου επιτελεί ερευνητικό έργο ενώ παράλληλα διοργανώνει και συμμετέχει σε συνέδρια και σεμινάρια. Επιπρόσθετα, έχει ερευνητικές συνεργασίες και είναι επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα αναγνωρισμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του εξωτερικού τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Διαθέτει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε Επιστημονικά Περιοδικά και ανακοινώσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Επιστημονικά Συνέδρια, ενώ στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και τα διδακτικά του καθήκοντα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα σχετικά θέματα της Ταυτοποίησης Υλικών και Χρωστικών, η Τέχνη και Τεχνολογία, καθώς και η Αρχαιομετρία.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Email ganetsos@uniwa.gr, Τηλ +30 210 538 1200 | 6945273390

Νέα-Εκδηλώσεις

Είπαν για εμάς