Πληροφορίες προγράμματος

 

    313 ώρες
157 ώρες σύγχρονη & 156 ώρες ασύγχρονη εκπαίδευση

 

     Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων:
          27/8/2025           

 

     Έναρξη Μαθημάτων:
          1/9/2025           

 

     Λήξη Μαθημάτων:
          28/2/2026           

 

    6 ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

 

    37 ECVET

 

    e-learning

 

     Πρόγραμμα που οδηγεί σε Πιστοποιητικό Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Email gdounias@uniwa.gr

Ανακοίνωση

Περιγραφή

Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ταξιδιωτική Υγεία

 

Το Πρόγραμμα έχει ως αντικείμενο την εκπαίδευση στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εργασίας και του περιβάλλοντος στην υγεία του πληθυσμού, όπου σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να αναπτυχθεί η καινοτόμος και δημιουργική σκέψη και δράση. Η έλλειψη μέτρων προφύλαξης, η ακούσια έκθεση καθιστούν επιτακτική την αναγκαιότητα οι υπηρεσίες υγείας να στελεχώνονται από επαγγελματίες, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με γνώσεις, στάσεις, δεξιότητες και ικανότητες που χρειάζονται για να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις ιδιαίτερες σημερινές περιβαλλοντικές προκλήσεις.

 

Οι βασικοί στόχοι του συγκεκριμένου Προγράμματος είναι οι εξής:

 

  • Η αναγνώριση των διάφορων περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προέρχονται κυρίως από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, με την εφαρμογή ορθολογικών παρεμβάσεων διαχείρισης και προστασίας φυσικών πόρων οι οποίες μεταβάλλονται ανάλογα με τις πολιτικές και οικονομικές συγκυρίες.
  • Η εκπαίδευση και ανάπτυξη εξειδικευμένων και ικανών μεταπτυχιακού επιπέδου επιστημόνων ερευνητών, αναλυτών και στελεχών που θα προωθήσουν και θα προάγουν την υγεία του πληθυσμού.
  • Η αναγνώριση και ο προσδιορισμός των δυνητικών επαγγελματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων.
  • Η χρήση των αρχών της βιομηχανικής υγιεινής για την ανάπτυξη σχεδίων εκτίμησης και ελέγχου των εργασιακών και περιβαλλοντικών κινδύνων.
  • Η αναγνώριση των επαγγελματικών και περιβαλλοντικών παθήσεων καθώς και η ανασκόπηση, ερμηνεύσει και εκτίμηση σύνθετων στοιχείων από βάσεις δεδομένων Ε.Π.Υ., τοξικολογικές αναφορές, κ.ά..
  • Ο σχεδιασμός και η αξιολόγηση πολιτικών αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην Ε.Π.Υ. και η διαχείριση της αβεβαιότητας των πιθανών κινδύνων προς τους εργαζόμενους, στους εργοδότες και στο γενικό πληθυσμό.
  • Η αναγνώριση της υγειονομικής σημασίας των διαφόρων φυσικοχημικών παραμέτρων και η εκτίμηση των επιπτώσεών τους στην υγεία και στο περιβάλλον.
  • Η διαχείριση και η επίλυση διάφορων περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκύπτουν από τη διάχυση τοξικών ρύπων στο περιβάλλον καθώς και ο σχεδιασμός μονάδων επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων.
  • Η εφαρμογή μεθοδολογιών στη διαχείριση διαφόρων περιβαλλοντικών θεμάτων, με βάση νομοθετημένων διαδικασιών, χρησιμοποιώντας τις αρχές της πρόληψης για την ανάπτυξη βιώσιμου σχεδίου τελικής διαχείρισης.
  • Η αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής για τη συλλογή, διαχείριση, ανάλυση, μοντελοποίηση και οπτικοποίηση χωρικών και χρονικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές μεθόδους και τεχνικές ανάλυσης, υποστηρίζοντας τη σύνθετη και διεπιστημονική ανάλυση ποικίλων επαγγελματικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων για τη λήψη αποφάσεων και την αντιμετώπισή τους.
  • Η προώθηση συνεργασίας μεταξύ της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και των Δημοσίων και Ιδιωτικών ή άλλων Οργανισμών/Επιχειρήσεων υγείας για την αποδοχή, χρήση και εφαρμογή των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επαγγελματική και περιβαλλοντική υγεία.
  • Η παροχή ακαδημαϊκών γνώσεων για διαμόρφωση πολιτικών οι οποίες θα ικανοποιούν τις ανάγκες του πληθυσμού για υπηρεσίες υγείας μέσω της βέλτιστης κατανομής των πόρων και με διασφάλιση των κριτηρίων της ποιότητας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας προς όφελος της κοινωνίας.
  • Η προώθηση αποτελεσματικής συνεργασίας με διεπιστημονικές και δι-επαγγελματικές ομάδες.
  • Η ανάδειξη και εφαρμογή πολιτισμικών αξιών και πρακτικών στο σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων πολιτικών δημόσιας υγείας.

 

Σκοπός του Προγράμματος:

 

  • Παροχή υψηλού επιπέδου συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης, και συγκεκριμένα γνώσεων και αποτελεσματικών πρακτικών που αφορούν στην Ταξιδιωτική Υγεία, δηλαδή την προαγωγή της υγείας του ταξιδιώτη, τη ταξιδιωτική συμβουλευτική και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ταξιδιώτη μετά την επιστροφή του.
  • Εκπαίδευση στην επιδημιολογία τροπικών, εισαγόμενων και αναδυόμενων λοιμωδών νοσημάτων, περιβαλλοντικών προβλημάτων σε ταξιδιώτες και μετανάστες-πρόσφυγες.
  • Πιστοποίηση στην Ταξιδιωτική Υγεία
  • Εφαρμογή αποδεδειγμένων αποτελεσματικών πρακτικών που εφαρμόζονται τόσο από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και από προσωπικό με άλλα καθήκοντα σχετικά με την παροχή υπηρεσιών Ταξιδιωτικής Ιατρικής οι οποίες επηρεάζουν τη σωστή αξιολόγηση του ταξιδιώτη πριν το ταξίδι και τη διαχείριση του μετά την επιστροφή όταν νοσεί και κατ’ επέκταση τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

Ομάδα/Στόχος

Σε ποιους απευθύνεται:

 

  • Επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς) και όσους η εκπαίδευση στην Ταξιδιωτική Υγεία συμβάλλει ουσιαστικά στην κατανόηση των κινδύνων, των απαραίτητων εμβολιασμών και των μέτρων πρόληψης κατά τη διάρκεια ταξιδιών.
  • Τουριστικούς και Ταξιδιωτικούς Πράκτορες, που επιθυμούν να κατανοήσουν καλύτερα θέματα υγείας και ασφάλειας, ώστε να παρέχουν πιο ολοκληρωμένη πληροφόρηση και υποστήριξη στους πελάτες τους.
  • Διοικητικά στελέχη σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας, για τους οποίους η εκπαίδευση αυτή ενισχύει την αποτελεσματικότητα στην άσκηση των καθημερινών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους.
  • Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό (π.χ. ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ), Επιστήμονες δημόσιας υγείας, Ερευνητές, που επιδιώκουν να διευρύνουν τις γνώσεις και τα επιστημονικά τους ενδιαφέροντα στον τομέα της Ταξιδιωτικής Υγείας.

Κόστος

300€

 

Παρέχεται έκπτωση 20% στις τιμές των διδάκτρων σε μέλη ΔΕΠ – ΕΔΙΠ – ΕΤΕΠ του ΠαΔΑ, καθώς και στο προσωπικό των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των περιφερειακών ενοτήτων.

Διδακτικές Ενότητες

Αρχές και Ιστορική Εξέλιξη στην Ταξιδιωτική Ιατρική

Επιδημιολογία, Επιτήρηση και Κατευθυντήριες Οδηγίες

Προ-Ταξιδιωτική Υγεία και Πρόληψη

Ειδικές Ομάδες και Ταξιδιώτες Υψηλού Κινδύνου

Νοσήματα, Μετα-ταξιδιωτική Περίοδος και Υγεία Μεταναστών

Ταξιδιωτικές Λογιστικές, Δημοφιλείς Προορισμοί και Εκπαιδευτική Υποδομή

Πιστοποίηση

Υπεύθυνος Προγράμματος

Γεώργιος Ντουνιάς

Καθηγητής
Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Υγείας – Ιατρική Εργασίας – Ιστορία της Δημόσιας Υγείας

 

Ο Γιώργος Ντουνιάς σπούδασε ιατρική στην Ιατρική & Χειρουργική Σχολή του Πανεπιστημίου της Παβίας, στην Ιταλία, όπου ειδικεύτηκε και στην Ιατρική της Εργασίας και πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Aπό το Σεπτέμβριο του 2001 είναι επιμελητής της ΕΣΔΥ, ασχολείται ιδιαίτερα με την εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών εργασίας ως υπεύθυνος του ετησίου προγράμματος θεωρητικής κατάρτισης της ειδικότητας. 
Εργάστηκε στα νοσοκομεία Ογκολογικό Κηφισιάς «Οι Αγ. Ανάργυροι» & Τζάνειο Πειραιά, ασκούμενος στην Ογκολογία, Εσωτερική Παθολογία και Διαβητολογία δίνοντας έμφαση στο ερευνητικό έργο των κλινικών. 
Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Κλινική Π. Φαλήρου, στο ΣΑΒ ΙΚΑ Περάματος (Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη) και ως συνεργάτης ιατρός εργασίας της OLYMPIC CATERING. 
Επίσης εργάσθηκε ως Ιατρός Εργασίας στην ASEPTA-ΚΟΥΔΟΥΝΑΣ ΑΒΕΕ, EMPHASIS, Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού-ΑΕΜΥ καθώς και στους Δήμους Κερατσινίου & Βάρης. Συνεργάστηκε με την ΕξΥΠΠ Management Force, ως επιστημονικός υπεύθυνος στην γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου στην ΕΥΔΑΠ και στην ίδρυση & λειτουργία ιατρείου εργοταξίου Ολυμπιακού Χωριού, European Air Transport, J & P – ΑΒΑΞ, κ.ά. και ως επικεφαλής επιστημονικής ομάδας συντόνισε την εκπόνηση μελέτης για την εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου στους ΟΤΑ. Διετέλεσε Πρόεδρος Επιτροπής Επιθεώρησης Δημοσίων Χώρων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος της Επαρχίας Κυθήρων.
Συμμετείχε και δίδαξε θέματα Υ+ΑΕ σε νοσηλευτικά ιδρύματα, σε σεμινάρια κατάρτισης εργαζομένων, τεχνικών ασφαλείας και ιατρών επιχειρήσεων (ΕΛΙΝΥΑΕ, ΕΕΔΕ, ΑΙΑ, Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ΠΙΤΣΟΣ, Τζάνειο) και υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος εκπαιδευτικού προγράμματος της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων (ΟΒΕΣ). 
Είναι συγγραφέας πολλών κλινικών μελετών και ανακοινώσεων σε επιστημονικά συνέδρια έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά. Επιμελήθηκε την έκδοση του βασικού συγγράμματος Ιατρικής της Εργασίας, του Bernardino Ramazzini “De morbis artificum diatriba” (Οι ασθένειες των εργατών) για πρώτη φορά στα ελληνικά. Είναι μέλος επιστημονικών οργανώσεων σε Ελλάδα και το εξωτερικό (EASOM & της ICOH) και πρόεδρος του συλλόγου ΔΕΠ ΕΣΔΥ από 2007.  

Στοιχεία Επικοινωνίας

Email gdounias@uniwa.gr

Νέα-Εκδηλώσεις

Είπαν για εμάς