Ιωάννης Βογιατζής
2105385313
Το πρόγραμμα κατάρτισης με τίτλο «Σύμβουλος Ελέγχου Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού» προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με τον έλεγχο και εκτέλεση απλών εργασιών διόρθωσης προβλημάτων software και hardware των συστημάτων Η/Υ, επικοινωνιών και δικτύων, σύμφωνα με προδιαγραφές, εσωτερικούς υπηρεσιακούς κανονισμούς και οδηγίες.
Έξυπνα τηλέφωνα, έξυπνες τηλεοράσεις, παγκόσμιος ιστός 2.0, 4G, 5G είναι λίγες από τις τεχνολογίες που ακούμε καθημερινά. Η ανάπτυξη και αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι συναρπαστική. Οι τεχνολογίες αυτές εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς, και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον εταιρειών και ερευνητών. Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν νέες απαιτήσεις από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτό το περιβάλλον για υιοθέτηση νέων δεξιοτήτων από τη μεριά των εργαζομένων.
Στο πρόγραμμα αρχικά παρουσιάζονται οι βασικές έννοιες της πληροφορικής και της επιστήμης των υπολογιστών και επικοινωνιών μέσα από τη χρήση τους. Βλέπουμε πως οι τεχνολογίες αυτές αλλάζουν τη ζωή μας, αλλά και οι προκλήσεις που προκύπτουν για το μέλλον. Επιπλέον, αναλύονται οι βασικές έννοιες που απαιτείται να γνωρίζει ο καταρτιζόμενος προκειμένου να κατανοήσει την ύλη του εκπαιδευτικού προγράμματος, όπως η έννοια της πληροφορίας και του πληροφοριακού συστήματος και παρουσιάζονται παραδείγματα πληροφοριακών συστημάτων, τα τεχνολογικά μέρη που τα συνθέτουν και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται η δομή του υπολογιστή και η λειτουργία των βασικών μερών του. Παρουσιάζουμε τρόπους αναπαράστασης δεδομένων στον υπολογιστή και περιγράφουμε τον τρόπο εκτέλεσης των αριθμητικών και λογικών πράξεων στην κεντρική μονάδα επεξεργασίας. Επίσης αναφέρουμε στοιχεία για την αρχιτεκτονική και τις κατηγορίες εντολών του υπολογιστή. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι βασικές μονάδες από τις οποίες αποτελείται ένας σύγχρονος προσωπικός υπολογιστής, δίνοντας έμφαση κυρίως, στη λειτουργία και στα κύρια χαρακτηριστικά των βασικών του μονάδων.
Οι επόμενες ενότητες είναι αφιερωμένες στα δίκτυα δεδομένων και στη συναρμολόγηση, συνδεσμολογία και συντήρηση ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Μετά από μια σύντομη ιστορική αναδρομή ακολουθεί μια περιγραφή της δομής των δικτύων, της μεταγωγής δεδομένων, καθώς και των δομικών στοιχείων διασύνδεσης. Αναλύονται οι τοπολογίες δικτύων και περιγράφονται τα μοντέλα αναφοράς OSI και TCP/IP. Αναλύονται τα επίπεδα ζεύξης, δικτύου και μεταφοράς δεδομένων. Τέλος παρουσιάζονται αναλυτικά το εσωτερικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή και οι τρόποι συνδεσμολογίας των βασικών τμημάτων του.
Στην τελευταία ενότητα περιγράφονται βασικές έννοιες της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών. Οι έννοιες αυτές χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για την ομαδοποίηση επιμέρους όρων-εννοιών αυτής της γνωστικής περιοχής, την περιγραφή και την εννοιολογική συσχέτισή τους.
Ωφελούμενοι: Απόφοιτοι Υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Δεν προϋποθέτει γνώση της αγγλικής γλώσσας.
Διατίθεται αποκλειστικά για τους ωφελούμενους της Δράσης της Δ.ΥΠ.Α. “Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες” δωρεάν.