Email kgourounti@uniwa.gr, Τηλ 6937673814
Το πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των συμμετεχόντων σε θέματα Συμβουλευτικής στο αντικείμενο της περιγεννητικής και αναπαραγωγικής ψυχικής υγείας. Ο σκοπός του προγράμματος είναι να επιμορφώσει και να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες δίνοντας τους τη δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε γυναίκες αναπαραγωγικής και περιγεννητικής περιόδου που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές διαταραχές, ιδιαίτερα κατά την περίοδο που διανύουμε (περίοδος πανδημίας COVID) όπου τα ποσοστά κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα σε αυτές τις ευαίσθητες και ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Στην Ελλάδα, τα ποσοστά καταθλιπτικής συμπωματολογίας και αγχώδους διαταραχής κατά την αναπαραγωγική περίοδο είναι αρκετά υψηλά και κατά την περιγεννητική περίοδο αγγίζουν το 30% -40% των γυναικών. Τα ανωτέρω κάνουν επιτακτική την ανάγκη της συνεχούς και δια βίου εκπαίδευσης πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Το Πρόγραμμα στοχεύει να προσφέρει στον εκπαιδευόμενο, την γνώση για την κατανόηση και διαχείριση ψυχολογικών θεμάτων που αφορούν την αναπαραγωγική και περιγεννητική ψυχική υγεία των γυναικών αλλά και των οικογενειών τους και να του προσφέρει την δεξιότητα και ικανότητα να συμβουλεύει και να αξιολογεί την ψυχική υγεία κατά την αναπαραγωγική και περιγεννητική περίοδο. Σκοπός είναι να αναπτύξουν οι εκπαιδευόμενοι μια εμπεριστατωμένη επιστημονική γνώση των προβλημάτων ψυχικής υγείας που εμφανίζονται κατά την αναπαραγωγική περίοδο και συγκεκριμένα κατά την εφηβεία, αναπαραγωγή, κύηση χαμηλού και υψηλού κινδύνου, τοκετό, λοχεία, εμμηνόπαυση. Επίσης, σκοπός είναι να αποκτήσουν γνώσεις γύρω από τις ψυχολογικές ιδιαιτερότητες των γυναικών με ιστορικό υπογονιμότητας και αποβολών κατά την αναπαραγωγική περίοδο καθώς και να αποκτήσουν γνώση για την ψυχική υγεία και συναισθηματική προσαρμογή των γυναικών σε σχέση με την μετάβαση στην γονεϊκότητα και την δυναμική της οικογένειας. Βασικός στόχος του μαθήματος είναι να εφοδιάσει τους εκπαιδευόμενους με γνώσεις, κλινικές και γνωστικές δεξιότητες και ικανότητες ώστε να μπορούν να αξιολογούν την ψυχική υγεία και να αναγνωρίζουν τα προβλήματα ψυχικής και συναισθηματικής υγείας κατά την περίοδο της αναπαραγωγικής περιόδου προκειμένου να συμβάλουν στην έγκαιρη πρόληψη και άμεση παραπομπή αυτών των καταστάσεων σε ειδικούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας (π.χ. ψυχολόγους, ψυχιάτρους).
Μετά το τέλος του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι πρόκειται να είναι σε θέση να:
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ειδικότητες επιστημών υγείας που ασχολούνται με το γνωστικό αντικείμενο της συμβουλευτικής και της ψυχικής υγείας στην περιγεννητική και αναπαραγωγική περίοδο.
Πιο συγκεκριμένα η ομάδα-στόχος του προγράμματος θα είναι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι Πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τμημάτων Μαιευτικής, Ιατρικής, Ψυχολογίας καθώς και απόφοιτοι Σχολών Συμβουλευτικής Ψυχικής Υγείας.
400€
Έκπτωση έως 50%*
* Εκπτωτική πολιτική σε ανέργους, ΑμΕΑ , τελειόφοιτους, συμμετέχοντες άλλων προγραμμάτων ΚΕΔΙΒΙΜ
Καθηγήτρια
Τμήμα Μαιευτικής
Πρόεδρος του Τμήματος
Η κ. Γουρουντή Κλαίρη είναι Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με γνωστικό αντικείμενο στην «Μαιευτική Νοσηλευτική Φροντίδα και Ψυχολογικές προσεγγίσεις στην υπογονιμότητα και κύηση υψηλού κινδύνου». Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με αντικείμενο την συμβουλευτική και ψυχικής υγεία σε υπογόνιμες και έγκυες γυναίκες.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 60 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με αντικείμενο την ψυχική υγεία στην υπογονιμότητα, την περιγεννητική και αναπαραγωγική περίοδο, έχει συγγράψει δύο σχετικά βιβλία (Συμβουλευτικής στην Υπογονιμότητα) και έχει επιμεληθεί την μετάφραση άλλων δύο βιβλίων Αναπαραγωγικής και Περιγεννητικής Ψυχικής Υγείας τα οποία χρησιμοποιούνται ως διδακτικά συγγράμματα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Τα τελευταία χρόνια διδάσκει αυτοδύναμα τα προπτυχιακά μαθήματα «Ψυχολογίας Αναπαραγωγικής Περιόδου» και «Συμβουλευτικής στην Υπογονιμότητα» του Τμήματος Μαιευτικής και τα μαθήματα «Περιγεννητικής Ψυχικής Υγείας» και «Συμβουλευτικής στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Μαιευτικής, του Τμήματος Βιοϊατρικών Σπουδών του Πα.Δ.Α. και της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Επιβλέπει διδακτορικές διατριβές σε θέματα ψυχικής υγείας στην υπογονιμότητα και εγκυμοσύνη σε τρεις υποψήφιους διδάκτορες (απόφοιτους Ψυχολογίας, Ιατρικής και Μαιευτικής). Έχει διατελέσει επιστημονικά υπεύθυνη και ερευνήτρια σε δύο Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα (Erasmus plus) για την κατασκευή υλικού σε αντικείμενα περιγεννητικής περιόδου και είναι Πρόεδρος σε ΜΚΟ με αντικείμενο τον τοκετό.