Πληροφορίες προγράμματος

 

    103 Ώρες
Σύγχρονη τηλεκπαίδευση: 85 ώρες
Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση: 18 ώρες

 

     Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων:
          27/1/2025           

 

     Έναρξη Μαθημάτων:
          14/2/2025           

 

     Λήξη Μαθημάτων:
          5/4/2025           

 

    6 ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

 

    8 ECTS

 

    e-learning

 

     Πρόγραμμα που οδηγεί σε Πιστοποιητικό Δια Βίου Εκπαίδευσης

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Αντωνίου Ευαγγελία

6977960041

 lilanton@uniwa.gr

Ανακοίνωση

Περιγραφή

εξ ολοκλήρου διαδικτυακό από την ίδρυση του

 

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιμόρφωσης στην Κοινωνική και Ψυχική Υγεία κατά την περιγεννητική περίοδο, το οποίο συνδυάζει τις επιστήμες της Μαιευτικής, της Ψυχολογίας και της Κοινωνιολογίας με σκοπό να προσεγγίσει την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία μέσα από μια ολιστική θεώρηση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι υψηλής σπουδαιότητας γιατί εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αφορά τις ψυχικές και κοινωνικές πτυχές της περιγεννητικής περιόδου της γυναίκας, οι οποίες αποκτούν ολοένα και σημαντικότερη διάσταση στην Ελλάδα και διεθνώς.

 

Οι στόχοι του προγράμματος αφορούν:

 

  • Την συνεχιζόμενη εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας που τους ενδιαφέρουν τα επιστημονικά πεδία της περιγεννητικής κοινωνικής και ψυχικής υγείας.
  • Την κατανόηση της περιγεννητικής περιόδου υπό το πρίσμα της ψυχικής και της κοινωνικής υγείας.
  • Την έγκαιρη ανίχνευση και αξιολόγηση περιγεννητικών ψυχο-κοινωνικών προβλημάτων μέσα από την εφαρμογή των κατάλληλων διαγνωστικών εργαλείων και μέσων.
  • Τον εντοπισμό δυνητικά επιβλαβών παραγόντων που επιδρούν στην ψυχική και κοινωνική υγεία της γυναίκας (ψυχιατρικό ιστορικό, ανεπαρκής συντροφική σχέση, ενδοοικογενειακή βία, προωρότητα, δυσκολίες στο θηλασμό, παρελθόντα τραυματικά γεγονότα ζωής, χρήση ουσιών κ.α.).
  • Την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων και κινδύνων που απειλούν την ψυχική υγεία της μητέρας ή του παιδιού (μητρική αυτοκτονία/ βρεφοκτονία, επιπτώσεις βίας σε μητέρα-έμβρυο/παιδί, επιπτώσεις της χρήσεις ουσιών).
  • Την συμβουλευτική εγκύου/λεχωίδας και οικογένειας σχετικά με την ανίχνευση αρχόμενων συμπτωμάτων κάποιας περιγεννητικής ψυχικής διαταραχής.
  • Την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και στρατηγικών με σκοπό την προετοιμασία προγραμμάτων γονεϊκότητας σε ομάδες εγκύων αλλά και σε ειδικούς πληθυσμούς εγκύων (ανήλικες, μετανάστριες, Ρομά, χρήστες ουσιών, θύματα βίας).
  • Την ανάπτυξη κατάλληλων δεξιοτήτων και τεχνικών προσέγγισης και συνεργασίας με τη διεπιστημονική ομάδα.

 

 

Μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να:

 

  • Να προσδιορίζει και να διακρίνει τα περιγεννητικά είδη των ψυχικών διαταραχών και τις ευπαθείς ομάδες κοινωνικών προβλημάτων.
  • Να σχεδιάζει και να εφαρμόζει προγράμματα ανίχνευσης περιγεννητικών ψυχικών διαταραχών και κοινωνικών προβλημάτων της περιγεννητικής περιόδου σύμφωνα με τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα. 
  • Να διακρίνει τις ομάδες γυναικών υψηλού κινδύνου ανάπτυξης ψυχικών διαταραχών.
  • Να ενδυναμώσει τις ευπαθείς ομάδες εγκύων/λεχωίδων ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν προβλήματα και να αναζητήσουν λύσεις. 
  • Να κατανοεί τη σημασία του οικογενειακού περιβάλλοντος στην πρόληψη ή την επιδείνωση ψυχικών διαταραχών και κοινωνικών φαινομένων.

 

 

Πρόγραμμα μαθημάτων

 

Ομάδα/Στόχος

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας περιγεννητικής φροντίδας (μαίες/μαιευτές, γυναικολόγους, νεογνολόγους, παιδιάτρους και ψυχολόγους κ.α.), απόφοιτους Πανεπιστημίων τριτοβάθμιων σχολών δημόσιων ή ιδιωτικών Πανεπιστημίων της Ελλάδας ή του εξωτερικού, ιδιωτικούς/δημοσίους υπαλλήλους, ελευθέρους επαγγελματίες ή ανέργους.

Κόστος

300 €

Διδακτικές Ενότητες

Περιγεννητικές Ψυχικές Διαταραχές

Κοινωνιολογική προσέγγιση της Περιγεννητικής Περιόδου και οι επιπτώσεις της Ενδοοικογενειακής Βίας

Ανίχνευση και αξιολόγηση Περιγεννητικών Ψυχικών Διαταραχών και κοινωνικών προβλημάτων

Διαχείριση επειγόντων περιστατικών

Ψυχομαιευτική Εκπαίδευση

Ψυχομαιευτική Εκπαίδευση

Πιστοποίηση

Υπεύθυνος Προγράμματος

Ευαγγελία Αντωνίου

Καθηγήτρια
Τμήμα Μαιευτικής

 

Είμαι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Μαιευτικής, Διευθύντρια του Εργαστήριου «Μαιευτικής Φροντίδας κατά την Κύηση και τη Λοχεία – Μητρικός θηλασμός» του ΠΑΔΑ και Ιδρυτικό Μέλος και Αντιπρόεδρος της ΑΜΚΕ ¨Φαιναρέτη¨, δομή Περιγεννητικής Ψυχικής Υγείας από το 2008 όπου εργάζομαι παράλληλα μέχρι σήμερα. Η δομή εποπτεύεται και χρηματοδοτείται από το Υ.Υ. Επίσης, έχω εποπτεύσει μια Διδακτορική Διατριβή στην Περιγεννητική Ψυχική Υγεία και ολοκληρώνεται άλλη μια υπό την εποπτεία μου στην  Ψυχική Υγεία. Επιπλέον η Διδακτορική Διατριβή μου αφορούσε την Ενδοοικογενειακή Βία στην Εγκυμοσύνη και τις Επιπτώσεις της. Κατέχω πλούσιο συγγραφικό έργο (πάνω από 70 άρθρα) σχετικά με το αντικείμενο του Προγράμματος, σε διεθνή περιοδικά, πληθώρα ανακοινώσεων σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και επίσης πληθώρα εποπτεύσεων πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο σε 3 μεταπτυχιακά προγράμματα. Κατέχω 1 βιβλίο (μονογραφία) στο αντικείμενο της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αντωνίου Ευαγγελία

6977960041

 lilanton@uniwa.gr

Νέα-Εκδηλώσεις

Είπαν για εμάς

×