Πληροφορίες προγράμματος

 

    40 ΩΡΕΣ
Δια ζώσης: 27 ώρες 
Aσύγχρονη τηλεκπαίδευση 13 ώρες

 

     Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων:
          21/10/2024           

 

     Έναρξη Μαθημάτων:
          1/11/2024           

 

     Λήξη Μαθημάτων:
          23/11/2024           

 

    6 ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

 

    4 ECVET

 

    Μικτή μάθηση

 

     Πρόγραμμα που οδηγεί σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

   400

 

   Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΠΑΔΑ

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Δρ. Παράσχος Χριστοδούλου

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Προγράμματος

Τηλ. Επικοινωνίας: 6909907092

Email: moderncuisine@uniwa.gr

Ανακοίνωση

Περιγραφή

 

 

Αντικείμενο:

Το πρόγραμμα επιμόρφωσης “Η ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – BASIC CLASS” απευθύνεται σε επαγγελματίες της γαστρονομίας αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γνώσεις στο αντικείμενο της επιστήμης των τροφίμων ώστε να τις εφαρμόσουν στην δημιουργικότητα που προσφέρει η μαγειρική τέχνη. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να προσφέρει στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να κατανοήσουν τους βασικούς φυσικοχημικούς μηχανισμούς που διέπουν τη μοντέρνα κουζίνα.

 

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να περιλαμβάνει ενότητες με θέματα:

 

    • Την απόκτηση βασικών γνώσεων ελέγχου ποιότητας και υγιεινής/ασφάλειας, στο χώρο της εστίασης
    • Την ορθή κατανόηση βασικών τεχνικών μαγειρέματος μέσω των φυσικοχημικών φαινομένων και χημικών αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα κατά την προετοιμασία και την εκτέλεση συνταγών
    • Τον επιστημονικό σχεδιασμό των πιάτων με βάση τη διατροφική αξία των συστατικών των τροφίμων και τις ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες
    • Την εισαγωγή σε μοντέρνες μεθόδους μαγειρικής που σχετίζονται με την υφή των τροφίμων και την αισθητηριακή αντίληψη της γεύσης.

 

Αναγκαιότητα:

Σήμερα, ο κλάδος της μαγειρικής στην Ελλάδα παρουσιάζει εντυπωσιακή ανάπτυξη και η κουλτούρα του φαγητού δεν περιορίζεται πλέον στην παραδοσιακή κουζίνα, αλλά απαιτεί όλο και περισσότερο μια εστία καινοτομίας και φιλοδοξίας λόγω της εισαγωγής στην αγορά του τομέα της υψηλής γαστρονομίας. Η υψηλή γαστρονομία είναι ένας περίπλοκος και απαιτητικός τομέας της Μαγειρικής Τέχνης που δεν απαιτεί μόνο καλλιτεχνικό και δημιουργικό πνεύμα, αλλά και επιστημονική γνώση, εμβάθυνση και κατανόηση των πτυχών της επιστήμης τροφίμων που αντανακλώνται στην μαγειρική τέχνη. Το συγκεκριμένο Πανεπιστημιακού Επιπέδου Πρόγραμμα Επιμόρφωσης είναι το μοναδικό πρόγραμμα στον Ελληνικό χώρο που στοχεύει να γεφυρώσει το κενό της διασύνδεσης της επιστήμης με την υψηλή γαστρονομία ώστε να οδηγήσει τον απόφοιτο στην εφαρμογή νέων επιστημονικών τεχνικών και συνταγών, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας και της γεύσης των πιάτων.
Το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης (ΠΕ) κατανοεί τη σημασία του τομέα της υψηλής γαστρονομίας στην Ελληνική οικονομία καθώς θα περιλαμβάνει δραστηριότητες που σχετίζονται με την Ελληνική τροφική αλυσίδα και Ελληνική βιοποικιλότητα ενώ παράλληλα θα δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην αισθητική και αισθητηριακή αντίληψη. Ως εκ τούτου, σχεδιάσαμε και προωθούμε την καινοτόμο κουζίνα μας, προτείνοντας μεθόδους που ενισχύουν τα φυσικά συστατικά και τις πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας εστιάζοντας στις διατροφικές αξίες των τροφίμων και στην ευημερία όσων τα τρώνε, στη δημιουργία νέων υφών μελετώντας τις φυσικές και χημικές ιδιότητες των συστατικών και τις φυσικοχημικές διεργασίες του μαγειρέματος σχεδιάζοντας μέσω αυτών, νέες αρχιτεκτονικές ως προς την υλοποίηση συνταγών και την προετοιμασία και παρουσίαση του πιάτου.
Συμπερασματικά, το ΠΕ θα δείξει ότι η πραγματική καινοτομία στη μαγειρική τέχνη συνδέεται με τη «μεταφορά» επιστημονικής γνώσης μέσω διδακτικού υλικού που θα επικεντρώνεται: α) στο «γιατί» και όχι στο «πώς» μια συνταγή εκτελείται με συγκεκριμένο τρόπο και β) στην εκμάθηση καλών πρακτικών σε επίπεδο εξοπλισμού αλλά και γενικά στη κουζίνα.

 

Στόχοι:

Ειδικότερα, το ΠΕ στοχεύει μέσα από μια πολύπλευρη προσέγγιση που στηρίζεται στο τρίπτυχο Καινοτομία – Πρωτοτυπία – Μοναδικότητα να αναπτύξει:

α) Δεσμούς εμπιστοσύνης με λάτρεις του φαγητού, γνώστες της κουζίνας, προσφέροντας νέους ορίζοντες και γνώσεις μέσω της έξυπνης και αποτελεσματικής μεθοδολογίας που θα χρησιμοποιηθεί.
β) Την Πανεπιστημιακού επιπέδου παροχή των απαραίτητων γνώσεων για τη δημιουργία πρωτότυπων πιάτων με βάση τη σύγχρονη οπτική μέσω της τεχνογνωσίας που θα αποκτηθεί ως προς τους χημικούς και φυσικούς μηχανισμούς που διέπουν τη μαγειρική τέχνη.
γ) Τη μεταφορά γνώσης με άμεσο αντίκτυπο στην ενίσχυση της γνώσης των ενδιαφερόμενων μερών για τις χρησιμοποιούμενες επιστημονικές μεθόδους και στην εξοικείωσή τους με τις νέες τεχνολογίες αποκαλύπτοντας ότι η εφαρμογή τους θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

 

 

Μαθησιακά Αποτελέσματα & Τρόπος Διδασκαλίας

 

Το ΠΕ έχει σχεδιαστεί ολιστικά ώστε ο εκπαιδευόμενος να αποκτήσει ευρεία κατανόηση και γνώση των διαδικασιών της μαγειρικής τέχνης, θεμάτων υγιεινής/ασφάλειας στο χώρο εργασίας, θεμάτων σχετικών με την ασφάλεια, την ποιότητα και τη διατροφική αξία των τροφίμων, σε συνδυασμό με τις διατροφικές συνήθειες του γενικού πληθυσμού.

Οι διαδικασίες της  μαγειρικής τέχνης θα αναπτύσσονται με επιστημονικό τρόπο σε θεωρητικά δια ζώσης και ασύγχρονα μαθήματα από το επιστημονικό προσωπικό μας και θα ακολουθούν hands on εργαστήρια στα οποία οι εκπαιδευόμενοι θα χωρίζονται σε ομάδες ώστε να προσομοιάζονται οι συνθήκες μιας επαγγελματικής κουζίνας. Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία της διδασκαλίας και την ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευομένων, το ενδιαφερόμενο μέρος θα μπορεί να: α) δημιουργεί συνταγές υψηλής ποιότητας, β) αντιλαμβάνεται τα φυσικοχημικά φαινόμενα των διαδικασιών μαγειρικής και να υλοποιεί με ακρίβεια τις συνταγές, γ) επεκτείνει την γνώση του σε καινοτόμες συνταγές, δ) αποκτήσει την ικανότητα να εφευρίσκει νέες συνταγές και ε) καταρτιστεί κατάλληλα ως προς την χρήση μέσων μετατροπής της υφής και κατ’ επέκταση της αισθητηριακής αντίληψης της γεύσης των πρώτων υλών μαγειρικής.

Τέλος οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν την ικανότητα να συνδυάζουν την επιστημονική γνώση με την δημιουργική σκέψη για την επιτυχή και ακριβή  εκτέλεση και παρουσίαση των τελικών συνταγών.

 

 

 

   Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΠΑΔΑ

Για τα διά ζώσης hands on εργαστήρια θα χρησιμοποιηθούν τα άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενώ για τα διά ζώσης θεωρητικά θα χρησιμοποιηθούν άρτια εξοπλισμένες αίθουσες του Τμήματος.

 

Ομάδα/Στόχος

Το ΠΕ απευθύνεται σε δύο κύριες ομάδες – στόχους:

 

      1. Σε επαγγελματίες και μαθητευόμενους της μαγειρικής τέχνης – γαστρονομίας, όπως σπουδαστές σχολών μαγειρικής, σεφ, ιδιοκτήτες χώρων εστίασης κ.λπ. Οι επαγγελματίες αυτοί, που ήδη δραστηριοποιούνται στον χώρο της μαγειρικής, μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα για να αναβαθμίσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.
      2. Σε λάτρεις της μαγειρικής τέχνης και της γεύσης και γενικά σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την επιστήμη των τροφίμων και να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους δεξιότητες. Οι ενδιαφερόμενοι αυτοί, που μπορεί να μην έχουν επαγγελματική εμπειρία στη μαγειρική, μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να ξεκινήσουν μια καριέρα στον χώρο της γαστρονομίας ή να βελτιώσουν τις μαγειρικές τους ικανότητες.

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε άλλους επαγγελματίες που σχετίζονται με τη βιομηχανία των τροφίμων, όπως επιστήμονες και τεχνολόγους τροφίμων, διατροφολόγους και διαιτολόγους, χημικούς, επιστήμονες τουριστικών επαγγελμάτων, κ.λπ.

 

Προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι:

Η δυνατότητα πρόσβασης και χρήσης στο διαδίκτυο, για τη μελέτη του υλικού (ασύγχρονη διδασκαλία)
Η δυνατότητα παρακολούθησης όλων των ωρών εργαστήριου και θεωρίας.

 

Ελάχιστος αριθμός εκπαιδευομένων: 20
Μέγιστος αριθμός εκπαιδευομένων: 30
(θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Κόστος

400 €

 

Τιμολογιακή Πολιτική

Το συνολικό ποσό των διδάκτρων προκαταβάλλεται ηλεκτρονικά στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 26η Οκτωβρίου 2024, προκειμένου για την απρόσκοπτη υλοποίηση του Προγράμματος. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως αποστέλλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση moderncuisine@uniwa.gr αποδεικτικό κατάθεσης ώστε να επιβεβαιώνεται η συμμετοχή στο σεμινάριο. 

 

IBAN ALPHA BANK: GR18 0140 1510 1510 0200 1006 230

Δικαιούχος: ΕΛΚΕ ΠΑΔΑ

 

 

Εκπτωτική Πολιτική

Εκπτωτική πολιτική 20% θα παρέχεται στις εξής κατηγορίες εκπαιδευομένων: α) σε απόφοιτους/ες  του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΠΑΔΑ,  β) σε εκπαιδευόμενους που προέρχονται από τις εν δυνάμει συνεργαζόμενες εταιρείες του Προγράμματος Επιμόρφωσης και γ) σε όσους έχουν συμμετάσχει σε παρεμφερές Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στο Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων.

Διδακτικές Ενότητες

Υγιεινή & Ασφάλεια στην κουζίνα

Χημική Ανάλυση Συστατικών πρώτων υλών και τελικών προϊόντων

Βασικές φυσ/χημικές τεχνικές στο μαγείρεμα – Bασικές αντιδράσεις χημείας στη μαγειρική

Μαρινάρισμα και ψησίματα

Γαλακτώματα & Τζελ στη σύγχρονη κουζίνα

Σχεδιασμός πιάτου σύγχρονης κουζίνας

Πιστοποίηση

Αξιολόγηση εκπαιδευόμενου και παροχή Πιστοποιητικού

 

 Το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης οδηγεί στη παροχή Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης με μονάδες ECVET, πιστωτικές μονάδες  (credits) ώστε να αξιολογηθούν και να πιστοποιηθούν οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι ικανότητες (μαθησιακά αποτελέσματα) που απέκτησε ένα άτομο, κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του εκπαίδευσης και κατάρτισης, τόσο εντός των συνόρων της χώρας του, όσο και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Για την παροχή του Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

 

    1. Η παρακολούθηση του συνόλου των μαθημάτων χωρίς απουσίες ή καθυστέρηση προσέλευσης.
    2. Η επιτυχής εξέταση. Η αξιολόγηση θα αφορά Hands on πρακτική άσκηση εφαρμογής των τεχνικών του Προγράμματος και θα υλοποιηθεί την τελευταία ημέρα του ΠΕ (βλέπε Πίνακα Διδακτικών Ενοτήτων).
    3. Συμπλήρωση του ερωτηματολογίου αξιολόγησης των εκπαιδευτών και του Προγράμματος.

 

Παράδειγμα πιστοποιητικού παρουσιάζεται εδώ:

 

 

Υπεύθυνος Προγράμματος

Ευτυχία Κρίτση

Επίκουρη Καθηγήτρια
Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων

 

Η Δρ. Ευτυχία Κρίτση είναι απόφοιτη του Τμήματος Χημείας (2010) του ΕΚΠΑ και έχει λάβει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (2012) από το διιδρυματικό πρόγραμμα σπουδών «Οργανική Σύνθεση και Εφαρμογές της στη Χημική Βιομηχανία» του τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ. Το 2017, ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έχει λάβει τρείς υποτροφίες και έχει συμμετάσχει σε τέσσερα χρηματοδοτούμενα Ερευνητικά Προγράμματα. Από το 2017 έως το 2022 εργάστηκε στο Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) ως μεταδιδακτορική συνεργάτιδα και από το 2020 έως το 2023 απασχολήθηκε ως ακαδημαϊκή υπότροφος και ως επιστημονικό προσωπικό στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Επιστημών Τροφίμων του ΠΑΔΑ. Επίσης, συμμετέχει ως διδάσκουσα στα Διιδρυματικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοεπιχειρείν», «Ογκολογία: Από την ογκογένεση έως τη θεραπεία» καθώς επίσης και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων» του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΠΑΔΑ. Το 2023 διορίστηκε ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΠΑΔΑ, με γνωστικό αντικείμενο «Φασματοσκοπικές και Υπολογιστικές τεχνικές και εφαρμογές σε τρόφιμα και υγεία». Το σύνολο του ερευνητικού της έργου επικεντρώνεται στην Υπολογιστική καθώς και στην  Αναλυτική Χημεία

 

 

Λίγα λόγια για τους εκπαιδευτές μας

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Δρ. Παράσχος Χριστοδούλου

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Προγράμματος

Τηλ. Επικοινωνίας: 6909907092

Email: moderncuisine@uniwa.gr

Νέα-Εκδηλώσεις

Είπαν για εμάς

×