Πληροφορίες προγράμματος

 

    30 ΩΡΕΣ

 

     Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων:
          23/05/2024           

 

     Έναρξη Μαθημάτων:
          24/05/2024           

 

     Λήξη Μαθημάτων:
          31/05/2024           

 

    3 ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

 

    3 ECTS

 

    Σύγχρονη Τηλεκπαίδευση

 

     Πρόγραμμα που οδηγεί σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

  Επιστημονικά Υπεύθυνη Κλεάνθη Γουρουντή 

kgourounti@uniwa.gr

6937673814

Ανακοίνωση

 

Έγκριση ΕΟΦ

Έγκριση ΣΦΕΕ: αναμένεται

Περιγραφή

Το προτεινόμενο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης είναι διάρκειας 30 ωρών και πραγματοποιούνται ετησίως 1-2 κύκλοι (ανά 6 μήνες) ανάλογα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων. Κάθε κύκλος είναι διάρκειας 2 εβδομάδων. Τα μαθήματα όλων των κύκλων γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα (15 ώρες ανά εβδομάδα) απογευματινές ώρες από 16:00 έως 21:00 ή πρωινές ώρες σε ημέρες Σαββάτου και Κυριακής. Τα μαθήματα διεξάγονται σε αίθουσες του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Διδασκαλία των μαθημάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε χώρους μαιευτηρίων ή σε συνεδριακούς χώρους μισθώνοντας ή μη αίθουσες διδασκαλίας ή αμφιθέατρα.

Στόχοι του προγράμματος είναι να εφοδιάσει τον εκπαιδευόμενο με τη θεωρητική και κυρίως με την πρακτική γνώση και δεξιότητα, ώστε να αξιολογεί την κατάσταση του εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού, μέσω της χρήσης του καρδιοτοκογράφου.

Επίσης, η παρουσίαση των ενδείξεων χρήσης, των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων/κινδύνων και άλλων τεχνολογικών εφαρμογών/μέσων, όπως είναι η λήψη εμβρυϊκού αίματος και η μέτρηση του εμβρυϊκού ph και η ηλεκτροκαρδιοτοκογραφική παρακολούθηση του εμβρύου (STAN).

Σκοπός του προγράμματος είναι οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν την επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση και ικανότητα να αξιολογούν τα καρδιοτοκογραφικά ευρήματα κατά την κύηση και τον τοκετό και να αποφασίζουν, λαμβάνοντας υπόψιν τις κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών οργανισμών (NICE, ACOG, FIGO, RCOG, NICHD, SMFM) για την διεκπεραίωση των περιστατικών.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα σκοπεύει στο να προσφέρει στους εκπαιδευόμενους τη γνώση όσο αφορά τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους της εφαρμογής της ηλεκτρονικής παρακολούθησης του εμβρύου ώστε:

 

    • να διενεργείται περαιτέρω έλεγχος στις παθολογικές ή ύποπτες περιπτώσεις,
    • να προάγεται η φυσιολογικότητα της κύησης και του τοκετού στις χαμηλού κινδύνου περιπτώσεις (χωρίς την εφαρμογή ρουτίνας της καρδιοτοκογραφίας) και
    • να χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα της τεχνολογίας, για την παρακολούθηση του εμβρύου, ως εργαλεία για τη μείωση των ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών καισαρικής τομής και την αύξηση των φυσιολογικών τοκετών, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια της μητέρας και του εμβρύου. Το πρόγραμμα σκοπεύει δηλαδή στο να ενημερώσει τους εκπαιδευόμενους για τις ενδείξεις και αντενδείξεις της χρήσης της καρδιοτοκογραφίας ανάλογα με την ύπαρξη χαμηλού ή υψηλού κινδύνου περιστατικού.

 

Το σεμινάριο έχει έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και αναμένεται η έγκριση του από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Ομάδα/Στόχος

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό από πτυχιούχους μαίες / μαιευτείς, ειδικευόμενους, καθώς και μαιευτήρες – γυναικολόγους και ειδικευμένους στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην εκπαίδευση και την έρευνα, αλλά και σε εκείνους που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή βρίσκονται σε αναζήτηση και αναβάθμιση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων. Οι επιμορφούμενοι θα ενισχύσουν και θα αυξήσουν τις δεξιότητες τους και την αποδοτικότητά τους.

 

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ο εκπαιδευόμενος θα είναι σε θέση να:

 

  • αξιολογεί την κατάσταση του εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης μέσω της χρήσης του καρδιοτοκογράφου και άλλων τεχνολογικών εφαρμογών/μέσων (υπέρηχοι) και να διακρίνει το φυσιολογικό από το παθολογικό καρδιοτοκογράφημα
  • αξιολογεί την κατάσταση του εμβρύου κατά τη διάρκεια του τοκετού μέσω της χρήσης του καρδιοτοκογράφου και άλλων συμπληρωματικών τεχνολογικών εφαρμογών/μέσων όπως η λήψη
  • εμβρυϊκού αίματος και η μέτρηση του εμβρυϊκού ph και η ηλεκτροκαρδιοτοκογραφική παρακολούθηση (STAN)
  • αποκτήσει την ικανότητα λήψης απόφασης λαμβάνοντας υπόψιν τις κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών οργανισμών (NICE, ACOG, FIGO, RCOG, NICHD, SMFM) σχετικά με την διαχείριση των περιστατικών.

Κόστος

200 €

Διδακτικές Ενότητες

Φυσιολογία και παθοφυσιολογία της εμβρυικής καρδιακής λειτουργίας (ΕΚΛ) και οξυγόνωσης, και των βασικών αρχών της καρδιοτοκογραφίας

Καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση του εμβρύου στην κύηση

Καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση του εμβρύου στον τοκετό

Πιστοποίηση

Υπεύθυνος Προγράμματος

Κλεάνθη Γουρουντή

Καθηγήτρια
Τμήμα Μαιευτικής
Πρόεδρος του Τμήματος

 

H Κλαίρη Γουρουντή είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Μαιευτικής του ΠΑ.Δ.Α. από το 2011. Εκπαιδεύτηκε και έλαβε το πτυχίο Μαιευτικής από το Τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ Αθήνας το 2004. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα σχετικά με την Μεθοδολογία της Έρευνας στην Μαιευτική από το King′s College London. Κατόπιν, απέκτησε δεύτερο μεταπτυχιακό δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το διδακτορικό της δίπλωμα, το οποίο έλαβε με άριστα, αφορά στην επίδραση του στρες στην κύηση και στην υπογονιμότητα, καθώς και στην έκβαση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Εργάστηκε ως μαία στο King′s College Hospital και στο Chelsey and Westminister Hospital κατά την διαμονή της στο Λονδίνο και στη συνέχεια στο ΓΝ-Μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου. Η επαγγελματική και διδακτική της εμπειρία έχει αποκτηθεί κυρίως σε τμήματα αίθουσας τοκετών, χειρουργείου και μαιευτικών τμημάτων. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει αναγνωριστεί το ερευνητικό της έργο από την επιστημονική κοινότητα (500 ετεροαναφορές και 20 βιβλιοαναφορές). Στο αντικείμενο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης έχει πολυετή κλινική, διδακτική και ερευνητική εμπειρία. Έχει επιμεληθεί την μετάφραση δύο βιβλίων που αφορούν την καρδιοτοκογραφία και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικά συγγράμματα. Έχει 5 δημοσιεύσεις (Medline), πολυάριθμες ανακοινώσεις και ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και αρκετές ετεροαναφορές στην ηλεκτρονική παρακολούθηση του εμβρύου (Medline).

Στοιχεία Επικοινωνίας

 
Επιστημονικά Υπεύθυνη
Κλεάνθη Γουρουντή 

6937673814

Νέα-Εκδηλώσεις

Είπαν για εμάς

×