Η φωτογράφιση των πολιτιστικών τεκμηρίων μπορεί να εξυπηρετήσει πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς. Από την απλούστερη περίπτωση, αυτή της απαθανάτισης μνημείου/τεκμηρίου/έργου εικόνας για ενθύμηση, μέχρι σύνθετες και απαιτητικότερες καταστάσεις όπως αυτή της τεκμηρίωσης για τις ανάγκες καταλογογράφησης ή ευρετηρίασης, ή της τεκμηρίωσης για μια ενδεχόμενη συντήρηση του έργου, ή της ανάδειξης των αισθητικών ή των ιστορικών αξιών που εμπεριέχει ή απλά για καλλιτεχνικούς λόγους. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις θα πρέπει η φωτογραφία που προκύπτει να υπηρετεί τις αρχές μιας σωστής φωτογράφησης και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη η κατάσταση διατήρησης στην οποία βρίσκεται το τεκμήριο-αντικείμενο καθώς επίσης να τηρούνται οι γενικές αρχές που διέπουν τον χειρισμό των κινητών και ακίνητων μνημείων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Αντικείμενο του προγράμματος είναι η παροχή σύγχρονων γνώσεων στους δύο σημαντικότερους και αλληλένδετους τομείς που σχετίζονται με τη απεικόνιση των κινητών και των ακίνητων μνημείων. Ο πρώτος αναφέρεται στις σύγχρονες μεθόδους φωτογράφησης με σκοπό την επιστημονική τεκμηρίωση και την ανάδειξη των μνημείων και των έργων τέχνης. Ο δεύτερος συνδέεται με τις πρακτικές επεξεργασίας, διαχείρισης και δημοσίευσης των φωτογραφιών καθώς επίσης και με τα πνευματικά δικαιώματα στα οποία υπόκεινται. Οι παρεχόμενες γνώσεις αφορούν στις σύγχρονες τεχνικές φωτογραφικής απεικόνισης δισδιάστατων και τρισδιάστατων αντικειμένων (2D και 3D ψηφιακές απεικονίσεις σε ορατές και μη ορατές ακτινοβολίες), τις απαιτήσεις και τον τρόπο εφαρμογής τους στα αντικείμενα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς επίσης στον τρόπο οργάνωσης και διαχείρισης της εικονιστικής πληροφορίας. Παράλληλα θα αντιμετωπιστούν θέματα που σχετίζονται με τον τρόπο χειρισμού ευαίσθητων και εύθραυστων αντικειμένων, την προληπτική συντήρηση, την καταγραφή, αρχειοθέτηση και διαχείριση των αντικειμένων με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, αδειοδοτήσεων και χρήσης του φωτογραφικού υλικού.
Το πρόγραμμα καλείται να καλύψει τις ανάγκες των επιστημόνων και των επαγγελματιών του χώρου (συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, φωτογράφοι, αρχειονόμοι, βιβλιοθηκονόμοι, μουσειολόγοι, αρχαιολόγοι, ιστορικοί της τέχνης, επιμελητές εκθέσεων και συλλογών, ιδιώτες συλλέκτες κ.ά.) οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τα παραπάνω θέματα στην καθημερινή πρακτική. Απευθύνεται επίσης και στο μη εξειδικευμένο κοινό το οποίο εμπλέκεται στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
455 €
Καθηγήτρια
Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
Η Αθηνά Γεωργία Αλεξοπούλου είναι Δρ Xημικός Mηχανικός ΕΜΠ, Καθηγήτρια στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης από το 1999, Μέλος του Συμβουλίου του Κέντρου Δια Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου “ARTICON: Συντήρηση-Ανάδειξη Εικαστικών Έργων, Βιβλιακού και Αρχειακού Υλικού” και Επιστημονικός Σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας. Η επιστημονική της δραστηριότητα εντάσσεται στο πεδίο της εφαρμογής διαγνωστικών μεθόδων και χημικής μικροανάλυσης έργων τέχνης και αρχαιολογικών αντικειμένων. Μέρος του εκπαιδευτικού υλικού που διδάσκει προσφέρεται ελεύθερα στα ανοικτά ακαδημαϊκά μαθήματα. Το ερευνητικό της έργο περιλαμβάνει την υλοποίηση ως Επιστημονικά Υπεύθυνη ανταγωνιστικών προγραμμάτων (Αρχιμηδηs Ι,ΙΙΙ, HORIZON 2021, κ.ά.) και πλείστων τεχνικών μελετών, ενώ συμμετείχε ως υπεύθυνη ερευνητικής ομάδας σε ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα (Culture 2000, Save Art κ.ά.). Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει μονογραφίες, επιστημονικά βιβλία, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, έναν οδηγό επαγγέλματος του συντηρητή, εκπαιδευτικά εγχειρίδια και πλείστες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Ως Διευθύντρια του Εργαστηρίου ARTICON ανέπτυξε πολυσχιδή δράση σχετικά με την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς (οργάνωση Δικτύου Εργαστηρίων Συντήρησης, υλοποίηση Σεμιναρίων, Ημερίδων, Συνεργασιών και παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού).