Email agoula@uniwa.gr, Τηλ 210 5381455
Το Εργαστήριο Οικονομικών, Διοίκησης, Πολιτικών Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αξιοπιστίας και Ποιοτικού Ελέγχου στην Εργαστηριακή Αιματολογία, διοργανώνουν και λειτουργούν σε συνεργασία με το Κέντρο Επιμόρφωσης & Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καινοτόμο Πρόγραμμα Δια Βίου Εκπαίδευσης με χαρακτήρα εξειδίκευσης με τίτλο: «Εκπαίδευση και Πιστοποίηση Επαγγελματιών Υγείας στην Ποιότητα Φροντίδας Υγείας με Εξειδίκευση στην Κλινική Διακυβέρνηση».
Το ΠΔΒΕ «Εκπαίδευση και Πιστοποίηση Επαγγελματιών Υγείας στην Ποιότητα Φροντίδας Υγείας με Εξειδίκευση στην Κλινική Διακυβέρνηση» έχει σκοπό την ανάπτυξη των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων για την κατανόηση της λειτουργίας των συστημάτων ποιότητας στο σύγχρονο περιβάλλον του 21ου αιώνα καθώς και για το σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διαχείριση των παρεμβάσεων και πολιτικών στους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς υγείας.
Το ΠΔΒΕ σκοπεύει να παρέχει στους συμμετέχοντες χρήσιμα εργαλεία και οδηγούς που αφορούν στο σχεδιασμό, εφαρμογή, διαχείριση και έλεγχο ενός συστήματος ποιότητας, στοχεύοντας στην επαλήθευση των προδιαγραφών των διαδικασιών, με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών προς την κατεύθυνση της συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας στους οργανισμούς υγείας.
Τα μαθησιακά αποτελέσματα αφορούν στο σύνολο των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να γνωρίζουν, να κατανοούν και να εφαρμόζουν, ειδικότερα:
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του ΠΔΒΕ οι απόφοιτοι:
Χορηγούμενος τίτλος σπουδών
Το Πρόγραμμα κατατάσσεται μεταξύ του επιπέδου EQF-7 και EQF-8 καθώς απευθύνεται σε αποφοίτους πτυχιακών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών σπουδών.
Δυνατότητα πιστοποίησης μετά από εξετάσεις από διαπιστευμένο από το Ε.ΣΥ.Δ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης), σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο διαπίστευσης ΙSO/ IEC 17024 και το Αμερικανικό πρόγραμμα πιστοποίησης επαγγελματιών υγείας στην Ποιότητα «National Association of Health Care Quality».
Η πιστοποίηση αφορά στην επαγγελματική εξειδίκευση του Υπευθύνου/ Διευθυντή Ποιότητας στην Υγεία.
Μετά την ολοκλήρωση του ΠΔΒΕ, ο εκπαιδευόμενος ως επαγγελματίας στην ποιότητα της φροντίδας υγείας με εξειδίκευση στην κλινική διακυβέρνηση, σε επίπεδο γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, θα δύναται να παρέχει τις υπηρεσίες του στα πεδία:
α) Επιχειρησιακής Λειτουργίας ως Υπεύθυνος Γραφείου Ποιότητας,
β) Διαχείρισης Συστήματος Ποιότητας,
γ) Διοίκησης-Διεύθυνσης Συστήματος Ποιότητας.
Η ομάδα στόχος του ΠΔΒΕ «Εκπαίδευση και Πιστοποίηση Επαγγελματιών Υγείας στην Ποιότητα Φροντίδας Υγείας με Εξειδίκευση στην Κλινική Διακυβέρνηση» είναι οι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης, προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών σπουδών, σε συναφή επιστημονικά πεδία όπως ανθρωπιστικές, ιατρικές κοινωνικές, οικονομικές, διοικητικές, θετικές, πολυτεχνικές, τεχνολογικές επιστήμες. Το ΠΔΒΕ απευθύνεται ειδικότερα στους αποφοίτους του ΠΜΣ Διοίκησης και Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας καθώς και του ΠΜΣ Παιδαγωγική μέσω Καινοτόμων Τεχνολογιών και Βιοϊατρικών Προσεγγίσεων», ως συνέχεια της εξειδικευμένης εκπαίδευσής τους, αποσκοπώντας στην εμβάθυνση των γνώσεων και στην περαιτέρω καλλιέργεια των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους.
250€
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
Η κ. Ασπασία Γούλα διαθέτει διδακτορικό στην Οργανωσιακή Κουλτούρα και Οργανωσιακή Αλλαγή των Υπηρεσιών Υγείας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει μεταπτυχιακό στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας από το Πανεπιστήμιο του Kent at Canterbury. Έχει εργαστεί τόσο σε μονάδες υγείας όσο και σε μονάδες πρόνοιας (4 έτη). Από το 2002 εργάζεται στο ΤΕΙ-Αθήνας, (πρώην Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας), αρχικά ως Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό, από το 2007 ως Καθηγήτρια Εφαρμογών και από το 2014 ως Επίκουρη Καθηγήτρια.
Από το 1998 έως σήμερα έχει συμμετάσχει ως βοηθός ερευνητή ή ως κύριος ερευνητής σε 19 μελετητικά έργα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Υπουργείου Εργασίας της Κύπρου και του Υπουργείου Εργασίας της Ελλάδας. Τα μελετητικά έργα αφορούσαν τόσο την οργάνωση υπηρεσιών υγείας όσο και την απασχόληση, βελτίωση και αυτόνομη διαβίωση ατόμων με ειδικές ανάγκες, την ανάπτυξη προτύπου μοντέλου ποιότητας στην αγωγή υγείας, αυτό-φροντίδα και αποκατάσταση ασθενών με νεοπλασίες και την ανάπτυξη συστημάτων ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας.
Επιπρόσθετα, ήταν επιστημονική αναπληρώτρια σε ερευνητικό υποέργο του προγράμματος ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ με θέμα την ανάπτυξη μεθοδολογίας αξιολόγησης της παροχής των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην τοπική κοινωνία και δημιουργία εγχειριδίου τεκμηριωμένης τεχνογνωσίας. Έχει συγγράψει 2 μονογραφίες με τίτλο: «Διοίκηση & Διαχείριση Νοσοκομείου – Η Ελληνική Εμπειρία & Πρακτική», Εκδόσεις Παπαζήση, «Η Οργανωσιακή Κουλτούρα των Υπηρεσιών Υγείας», Εκδόσεις Παπαζήση και επιμελήθηκε το βιβλίο με τίτλο: «Η Ποιότητα Ζωής των Ασθενών ως Κριτήριο-Εργαλείο Αξιολόγησης της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας», Εκδόσεις Παπαζήση. Τέλος, έχει συγγράψει 45 άρθρα τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα περιοδικά με κριτές και σε πρακτικά συνεδρίων με κριτές.