Πληροφορίες προγράμματος

 

    60 Ώρες Σύγχρονη τηλεκπαίδευση

 

     Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων:
          30/05/2025           

 

     Έναρξη Μαθημάτων:
          06/06/2025           

 

     Λήξη Μαθημάτων:
          29/06/2025           

 

    6 ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

 

    7 ECTS

 

    e-learning

 

     Πρόγραμμα που οδηγεί σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Email dhouhoula@uniwa.gr, Τηλ 6951540752

Ανακοίνωση

Περιγραφή

Εφαρμογή του ISO/IEC 17025 στη Διαπίστευση Εργαστηρίων

 

Το πρόγραμμα παρουσιάζει το πρότυπο ISO/IEC 17025 και την εφαρμογή του σε ένα εργαστήριο που παρέχει υπηρεσίες δοκιμών στο τομέα των τροφίμων αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως περιβαλλοντικά δείγματα, μετρήσεις σε υλικά κ.α.. Παράλληλα παρουσιάζονται και οι συνοδευτικές απαιτήσεις της διαπίστευσης, όπως η ιχνηλασιμότητα μετρήσεων, οι απαιτήσεις συμμετοχής σε προγράμματα δοκιμών ικανότητας, η επικύρωση-επαλήθευση μεθόδων, η εκτίμηση αβεβαιότητας και η προσέγγιση βάσει διακινδύνευσης για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του προτύπου.

 

Αναγκαιότητα

 

Η λειτουργία ενός εργαστηρίου σύμφωνα με το πρότυπο ISO/IEC 17025 και η διαπίστευσή του από τρίτο φορέα είναι σε πολλές περιπτώσεις κανονιστική απαίτηση (π.χ. επίσημος έλεγχος τροφίμων, παρακολούθηση ποιότητας νερού).

Επιπλέον της κανονιστικής συμμόρφωσης, η διαπίστευση αποτελεί κρίσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς διασφαλίζει την τεχνική επάρκεια του εργαστηρίου και ενισχύει την εμπιστοσύνη των πελατών, χάρη στην αξιοπιστία και την ποιότητα των παραγόμενων αποτελεσμάτων.

Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο το ανθρώπινο δυναμικό του εργαστηρίου να είναι καταρτισμένο και να μπορεί να συνδέει τις πραγματικές ανάγκες του εργαστηρίου και των χρηστών των υπηρεσιών του.

Η επιμόρφωση μέσα από αυτό το πρόγραμμα υποστηρίζει ουσιαστικά την ανάπτυξη τεχνικών και διαχειριστικών δεξιοτήτων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ποιότητας και της αξιοπιστίας της εργαστηριακής υποδομής.

 

Στόχοι Προγράμματος

 

Το πρόγραμμα στοχεύει στην εις βάθος κατανόηση και πρακτική εφαρμογή του προτύπου ISO/IEC 17025, πέρα από μια απλή θεωρητική παρουσίαση.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να:

    • κατανοούν τις απαιτήσεις για αμεροληψία, αβεβαιότητα και διακινδύνευση
    • ενισχύουν την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων δοκιμών και μετρήσεων
    • συντάσσουν δηλώσεις συμμόρφωσης σε συνάρτηση με τις ανάγκες του πελάτη και την απόδοση των μεθόδων
    • εξασφαλίζουν την ιχνηλασιμότητα των μετρήσεων και την ύπαρξη μηχανισμών ποιοτικού ελέγχου
    • εφαρμόζουν τις απαιτήσεις της τρέχουσας έκδοσης του προτύπου
    • διεξάγουν επικύρωση και επαλήθευση μεθόδων, σύμφωνα με το πρότυπο
    • τεκμηριώνουν κρίσιμες παραμέτρους: επαναληψιμότητα, γραμμικότητα, όρια ανίχνευσης
    • ανασκοπούν και επανεκτιμούν τακτικά τις μεθόδους
    • διατηρούν πλήρη και ορθή τεκμηρίωση των πιστοποιητικών διακρίβωσης
    • εντοπίζουν και αξιολογούν κινδύνους και ευκαιρίες που επηρεάζουν τη λειτουργία του εργαστηρίου
    • αναπτύσσουν σχέδιο δράσης για τη διαχείριση σημαντικών κινδύνων
    • επικαιροποιούν συστηματικά την εκτίμηση κινδύνων

 

Ομάδα/Στόχος

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε: 

  • Επιστήμονες και τεχνολόγους
  • Αποφοίτους Θετικών Επιστημών και Πολυτεχνικών Σχολών που επιθυμούν να εργαστούν ή ήδη εργάζονται σε εργαστήρια με ή χωρίς σύστημα διαχείρισης κατά ISO/IEC 17025
  • Στελέχη εργαστηρίων που επιδιώκουν να εμβαθύνουν στις ειδικότερες απαιτήσεις του προτύπου, να ενισχύσουν τις τεχνικές τους γνώσεις και να διασφαλίσουν την ποιότητα των αποτελεσμάτων τους.

Κόστος

400€

 

* Παρέχεται εκπτωτική πολιτική σε ειδικές κατηγορίες εκπαιδευομένων.

Διδακτικές Ενότητες

Η διαπίστευση των εργαστηρίων τροφίμων

Το πρότυπο ISO 17025:2017 - Oργανωτικές Απαιτήσεις Μέρος Α'

Το πρότυπο ISO 17025:2017 - Oργανωτικές Απαιτήσεις Μέρος Β'

Το πρότυπο ISO 17025:2017 - Τεχνικές Απαιτήσεις - Πόροι

Το πρότυπο ISO 17025:2017 - Τεχνικές Απαιτήσεις και Ειδικά Κεφάλαια

Case studies και η διαδικασία προετοιμασίας και διαπίστευσης ενός εργαστηρίου

Πιστοποίηση

Υπεύθυνος Προγράμματος

Δήμητρα Χούχουλα

Καθηγήτρια
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Διευθύντρια
Εργαστήριο Ελέγχου Ασφάλειας Τροφίμων και Ποτών

 

Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος

Ιωάννης Σιταράς

 i.sitaras2009@gmail.com

Στοιχεία Επικοινωνίας

Email dhouhoula@uniwa.gr, Τηλ 6951540752

Νέα-Εκδηλώσεις

Είπαν για εμάς