Πληροφορίες προγράμματος

 

    1106 ώρες

 

     Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων:
          15/9/2024           

 

     Έναρξη Μαθημάτων:
          23/09/2024           

 

     Λήξη Μαθημάτων:
          31/12/2025           

 

    4 ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

 

    120 ECVET

 

    Μικτή μάθηση

 

     Πρόγραμμα που οδηγεί σε Πιστοποιητικό Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Βασιλική Αργυροπούλου

Καθηγήτρια

Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης

bessie@uniwa.gr

Ανακοίνωση

Το Κέντρο Επιμόρφωσης & Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σας καλωσορίζει στο νέο εκπαιδευτικό έργο με τίτλο: «Πιλοτικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πα.Δ.Α. για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη χειροτεχνία» και συγκεκριμένα των κλάδων της Υφαντικής και της Κεραμικής. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης Δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο: «Αναζωογόνηση των τοπικών χειροτεχνικών μονάδων ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

 

 

Περιγραφή

ΚΕΡΑΜΙΚΗ

Το πρόγραμμα αυτό αφορά στη διδασκαλία κεραμικής με παραδοσιακές μεθόδους αλλά και τις επικαιροποιημένες σύγχρονες εκδοχές τους με στόχο την αναβίωση των παραδοσιακών τεχνικών και ταυτόχρονα αποτελεί μια προσπάθεια δημιουργικής εξέλιξης και ένταξης νέων υλικών και τεχνολογιών στον τομέα της κεραμικής ώστε να δημιουργηθούν εστίες καινοτομίας και ανταγωνιστικές παραγωγικές μονάδες ικανές να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
Ο κύριος στόχος του έργου είναι αφενός η διατήρηση, η προστασία και η διάδοση της παραδοσιακής κεραμικής και των αξιών της στην κοινωνία, και αφετέρου η διατήρηση των ιστορικών τεχνικών κεραμικής και των σχεδίων τους ώστε να χρησιμεύσουν τόσο ως γνώση της κληρονομιάς όσο και ως κανάλι καινοτομίας για τις σημερινές δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες. Αυτό θα διευκολύνει τη δημιουργία μιας κοινωνίας της γνώσης με σαφή πολιτιστική βάση και θα γίνει πηγή καινοτομίας, ανταγωνιστικότητας και προώθησης νέων πόρων που θα συμβάλουν επίσης στην ανάπτυξη της κεραμικής.
Σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργήσει επαγγελματίες ικανούς να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες και απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας για την δημιουργία μοντέρνων, πρωτοπόρων και ανταγωνιστικών προϊόντων που συνδυάζουν στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης και του σύγχρονου design ικανά να προσεγγίσουν το ενδιαφέρον των σύγχρονων καταναλωτών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

Οι εκπαιδευόμενοι/ες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έχουν:

 

  • Αποκτήσει γνώσεις για την κεραμική δημιουργία από την αρχαιότητα έως σήμερα και τις εκφάνσεις της με ιδιαίτερη έμφαση στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό, για τα υλικά και τις ιδιότητές τους, τις τεχνικές κατασκευής και επιφανειακής μορφοποίησης και διακόσμησης.
  • Αποκτήσει δεξιότητες και ικανότητες στην κεραμική παραγωγή και καλλιτεχνική δημιουργία με χρήση παραδοσιακών και σύγχρονων υλικών και τεχνικών.
  • Διαμορφώσει και αναπτύξει προσωπική καλλιτεχνική ‘γλώσσα’ και έκφραση.
  • Αναπτύξει ικανότητα σύνδεσης της παραγωγής με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις της ελληνικής και ξένης αγοράς.

 

 

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

 

Το Πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με βάση τις αρχές και τις διαδικασίες της μικτής μορφής εκπαίδευσης (blended learning) που θεωρείται η πλέον κατάλληλη, για τα προγράμματα που παρέχονται στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης, καθώς περιλαμβάνει:

Σύγχρονη εξ αποστάσεως θεωρητική εκπαίδευση (252 και 300 ώρες, αντίστοιχα): Η διαδικασία είναι πολύ φιλική για τους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από το βαθμό εξοικείωσης τους με τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες.

Εργαστήρια (διά ζώσης) και Project (συνολικά 806 ώρες) στις παρακάτω δομές:

 

  • Αθήνα (Αγία Βαρβάρα)

 

Η υλοποίηση των Project θα γίνει εντός των εργαστηρίων.

Τα μαθήματα θα υλοποιηθούν σε 4 κύκλους διάρκειας 13 εβδομάδων.

 

 

ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ

 

  • Μετακινήσεις και διαμονή ανά ενότητα εργαστηριακού μαθήματος: για μέγιστο έως 2 άτομα από περιοχές της Ελλάδας, εκτός περιοχών που λειτουργούν δομές κεραμικής
  • Σνακ και catering (μεσημέρι)
  • Η αίτηση για την πιστοποίηση ΕΣΥΔ.

 

Ομάδα/Στόχος

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ

Το Εκπαιδευτικό Έργο απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα, που:

 

  • έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18) έτος της ηλικίας τους
  • είναι απόφοιτοι Γυμνασίου
  • και εφόσον εμπίπτουν σε μία τουλάχιστον από τις κάτωθι περιπτώσεις:

α) απασχολούνται ή έχουν απασχοληθεί στο παρελθόν ως χειροτέχνες, Υφαντικής και Κεραμικής (αντίστοιχα), όπως αυτό τεκμηριώνεται κατά περίπτωση από την εγγραφή στον σχετικό ΚΑΔ, ή τα σχετικά ένσημα, ή την κατοχή βεβαιώσεων χειροτεχνικής δεξιότητας, κατά τα οριζόμενα είτε στην παρ.3 του άρθρου 45 του ν. 4497/2017 (Α’171), είτε στην παρ.1 του  άρθρου 8 του ν. 4849/2021 (Α’207),
β) είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών, συναφούς με τους κλάδους χειροτεχνίας της παρούσας, πανεπιστημιακού τμήματος ή πιστοποιημένης ιδιωτικής σχολής,
γ) έχουν επιλεγεί από τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης, απαρτιζόμενη από μέλη του διδακτικού προσωπικού του Πα.Δ.Α, κατόπιν υποβολής στην εν λόγω Επιτροπή αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα, συνοδευόμενης από φάκελο έργων τους (πορτφόλιο) (σε περίπτωση μη δυνατότητας απόδειξης ενασχόλησής τους με την υφαντική / κεραμική).
δ) είναι κάτοικοι μικρών ηπειρωτικών και μικρών ορεινών ή μικρών νησιωτικών δήμων,
ε) είναι μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, υπό την έννοια του ν. 4430/2016 (Α’205) όπως ισχύει, και
στ) είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο σχετικό Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

 

Οι ανωτέρω έξι (6) περιπτώσεις τίθενται διαζευκτικά και κατά σειρά φθίνουσας προτεραιότητας, όσον αφορά την πλήρωση των διαθέσιμων θέσεων σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

 

Σε κάθε δομή θα γίνουν δεκτοί 15 συμμετέχοντες.

 

Προϋποθέσεις Εγγραφής / Κριτήρια Επιλεξιμότητας

Για την εγγραφή στο πρόγραμμα κατάρτισης είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης και να πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας που αναφέρονται παρακάτω:

 

1. Φόρμα Αίτησης

  • Αντίγραφο Απολυτήριου Γυμνασίου ή Λυκείου ή Αντίγραφο Πτυχίου Ανώτατης Σχολής
  • Αντίγραφο Ταυτότητας
  • 1 Φωτογραφία
  • Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
  • Φάκελος Έργου (για την περίπτωση γ’ στις Κατηγορίες Εισακτέων): Ψηφιακές αναπαραγωγές 20 προσωπικών έργων εικαστικών ή εφαρμοσμένων τεχνών με έμφαση στο πεδίο στο οποίο επιθυμεί να συμμετέχει ο υποψήφιος/α: υφαντική ή κεραμική. Θα αναγράφεται το υλικό, οι διαστάσεις και ο χρόνος δημιουργίας
  • Αποδεδειγμένη Επαγγελματική Εμπειρία / Αυτό-απασχόληση (για την περίπτωση α΄ στις Κατηγορίες Εισακτέων): Επισυνάπτεται μόνο στην περίπτωση που κάποια/ος απασχολείται ή έχει απασχοληθεί στο παρελθόν ως χειροτέχνης, Υφαντικής και Κεραμική (αντίστοιχα), όπως αυτό τεκμηριώνεται κατά περίπτωση από την εγγραφή στον σχετικό ΚΑΔ, ή τα σχετικά ένσημα, ή την κατοχή βεβαιώσεων χειροτεχνικής δεξιότητας, κατά τα οριζόμενα είτε στην παρ.3 του άρθρου 45 του ν. 4497/2017 (Α’171), είτε στην παρ.1 του άρθρου 8 του ν. 4849/2021 (Α’207)
  • Εντοπιότητα (για την περίπτωση δ΄ στις Κατηγορίες Εισακτέων): Επισυνάπτεται μόνο στην περίπτωση που κάποια/ος είναι κάτοικος μικρών ηπειρωτικών και μικρών ορεινών ή μικρών νησιωτικών δήμων
  • Βεβαίωση Ανεργίας (για την περίπτωση στ΄ στις Κατηγορίες Εισακτέων): Επισυνάπτεται μόνο στην περίπτωση που κάποια/ος είναι άνεργη/ος & εγγεγραμμένη/ος στο Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ΔΥΠΑ

 

2. Συνέντευξη

Η συνέντευξη των υποψηφίων θα γίνει από τριμελή επιτροπή και είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί με υβριδικό σύστημα, ήτοι και δια ζώσης ή εξ αποστάσεως (διαδικτυακά).

Κόστος

Tο πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν.

Διδακτικές Ενότητες

1ος κύκλος μαθημάτων Κεραμικής

2ος κύκλος μαθημάτων

3ος κύκλος μαθημάτων

4ος κύκλος μαθημάτων

Πιστοποίηση

Υπεύθυνος Προγράμματος

Βασιλική Αργυροπούλου

Καθηγήτρια
Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης

 

Η Βασιλική Αργυροπούλου είναι Καθηγήτρια Συντήρησης Μεταλλικών Αντικειμένων και Διευθυντήρια του Εργαστηρίου Μελέτης και Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Πολιτιστικών Αγαθών. Η καριέρα της στο πεδίο της συντήρησης άρχισε στο Parks Canada και στο Canadian Conservation Institute  (1993–1997), όπου και διεξήγε έρευνα στον τομέα της in-situ συντήρησης ναυαγίων, της διάβρωσης του σιδήρου και της χρήσης αναστολέων διάβρωσης για την αντιμετώπισή της. Έχει συντονίσει πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα. Το πιο σημαντικό ήταν το PROMET, EC 6th FP project No. 509126, με τίτλο ‘Developing new analytical techniques and material for monitoring and protecting metal artefacts from the Mediterranean region’’με 21 εταίρους (2004-2008). Επίσης έχει συντονίσει το Ευρωπαϊκό Προγράμμα Culture με τίτλο ‘Witness the past: education programs for the public and CH professionals on illicit trafficking of antiquities’ (2010-2012) www.witnessthepast.gr . Ήταν συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας 2 (WG2) της Τεχνικής Επιτροπής 346 του CEN (European Committee for Standardisation), ‘Materials constituting cultural property’. Είναι επίσης μέλος του συμβουλίου του ENCoRE (European Network for Conservation-Restoration Education).

 

Πλήρες Βιογραφικό

 

 

 

Επιστημονικά Υπεύθυνος Έργου

Γεώργιος Παναγιάρης

Καθηγητής

Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βασιλική Αργυροπούλου

Καθηγήτρια

Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης

bessie@uniwa.gr

Νέα-Εκδηλώσεις

Είπαν για εμάς

×