Email sthsiakas@uniwa.gr, Τηλ 6976314001
Σκοπός προγράμματος
Η βιωματική προσέγγιση μεθόδων τρισδιάστατης σχεδίασης χώρων και φωτορεαλιστικών ανθρωπόμορφων μοντέλων με προδιαγραφές τρισδιάστατης εκτύπωσης σε λογισμικά ανοικτού κώδικα.
Σύντομη περιγραφή του προγράμματος
Επιμορφωτικό πρόγραμμα 200 ωρών εισαγωγής στη 3D μοντελοποίηση χώρων, αντικειμένων και ανθρωπόμορφων φωτορεαλιστικών μοντέλων (avatars) με εστίαση στην τρισδιάστατη (3D) εκτύπωση τους.
Το προτεινόμενο πρόγραμμα έχει ως κυρίαρχο εκπαιδευτικό στόχο την εκμάθηση μεθόδων σχεδίασης σε τρισδιάτατο περιβάλλον και τρισδιάστατης εκτύπωσης και περιλαμβάνει τόσο θεωρητική τεκμηρίωση όσο και πρακτική εξάσκηση σε αντίστοιχα λογισμικά ανοικτού κώδικα που παρέχονται δωρεάν. Πιο συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθούν κυρίως τα λογισμικά Blender και Make Human με αναλυτικές οδηγίες σε πολυμορφικό υλικό (κείμενο-εικόνες-βίντεο) που θα δημιουργηθεί για αυτό το πρόγραμμα επιμόρφωσης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σχεδιαστές, γραφίστες, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους. Επιπλέον απευθύνεται σε άνεργους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται για τους παραπάνω τομείς.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα οδηγεί σε εφαρμογές: οπτικής επικοινωνίας, γραφιστικής, σχεδιασμού props για animation, μοντελισμού-μακέτες, μικρογλυπτικής, σχεδιασμού κοσμημάτων, σχεδιασμού μινιατούρων, που μπορούν να αξιοποιηθούν σε τομείς όπως: γραφιστικών εφαρμογών, ταινιών animation, gaming, μοντελισμού, τουριστικής βιομηχανίας (είδη δώρων κ.ά.) και λοιπών εμπορικών εφαρμογών. Σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύσσονται ποικίλες ψηφιακές δεξιότητες σχεδίασης με Η/Υ, προσβλέποντας στην παροχή όλων των απαιτούμενων πιστοποιημένων γνώσεων και δεξιοτήτων, που θα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Οι εκπαιδευόμενοι μετά την παρακολούθηση του προγράμματος να είναι σε θέση να:
Πιο αναλυτικά, τα μαθησιακά αποτελέσματα κατανέμονται σε γνώσεις, δεξιότητες και αντίστοιχες ικανότητες.
Πιο συγκεκριμένα, οι γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες συνοψίζονται στις ακόλουθες:
Όσον αφορά στις γνώσεις το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής:
Γνώση βασικής ορολογίας και εννοιών 3Δ σχεδιασμού και εκτύπωσης
Κατανόηση της σημασίας των 3Δ εφαρμογών στην 3Δ εκτύπωση
Γνώση ειδών και εφαρμογών 3Δ σχεδίασης
Γνώση βασικών σταθμών εξέλιξης των 3Δ γραφικών που οδηγούν στην 3Δ εκτύπωση
Γνώση ειδικοτήτων και διαδικασιών 3Δ δημιουργίας για 3Δ εκτύπωση
Γνώση επιμέρους τεχνικών χαρακτηριστικών.
Γνώση βασικών αρχών 3Δ σχεδιασμού και animation για 3Δ εκτύπωση
Σε σχέση με τις δεξιότητες και τις αντίστοιχες ικανότητες το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής:
Δεξιότητες Επικοινωνίας και Συνεργασίας που περιλαμβάνουν:
Ικανότητα έκφρασης και αποτελεσματικής μεταφοράς σκέψεων και ιδεών γραπτά και προφορικά
Ικανότητα συνδυασμού εξατομικευμένης εργασίας και συνεργασίας σε ομάδα
Ικανότητα συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία του προγράμματος συνδυάζοντας σύγχρονη και ασύγχρονη εξΑΕ και δια ζώσης εκπαιδευτικές συναντήσεις
Ικανότητα εκμετάλλευσης των υπηρεσιών του internet.
Δημιουργικές δεξιότητες
Ικανότητα χειρισμού Η/Υ και εξειδικευμένων λογισμικών 3Δ σχεδιασμού και εκτύπωσης.
Ικανότητα χειρισμού 3Δ εκτυπωτών.
Ικανότητα ανάπτυξης αυτόνομα ή συμμετέχοντας σε ομάδες 3Δ μοντέλων για 3Δ εκτύπωση σε αντίστοιχα ανοικτά λογισμικά μέσα στον απαιτούμενο χρόνο (deadline)
Ικανότητα ανακάλυψης νέων καινοτόμων τρόπων συνδυασμού των εκφραστικών μέσων 3Δ δημιουργίας για 3Δ εκτύπωση
Δεξιότητες κριτικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων
Ικανότητα διάκρισης νέων τάσεων στο 3Δ σχεδιασμό για 3Δ εκτύπωση
Ικανότητα σύγκρισης και επιλογής κατάλληλων εργαλείων 3Δ σχεδίασης ανάλογα με τους επιμέρους σχεδιαστικούς στόχους
Ικανότητα ανακάλυψης νέων εφαρμογών στην πράξη των 3Δ σχεδίων και προϊόντων εκτύπωσης
ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ
Οι ελάχιστες προϋποθέσεις συμμετοχής περιλαμβάνουν εκπαιδευτικό επίπεδο Β/βάθμιας εκπαίδευσης και δεν απαιτείται γνώση αγγλικής γλώσσας.
Επίσης, δεν απαιτείται αγορά λογισμικού, καθώς τα λογισμικά που χρησιμοποιούνται είναι ανοικτά, ελεύθερα και δωρεάν.
Διατίθεται αποκλειστικά για τους ωφελούμενους της Δράσης της Δ.ΥΠ.Α. “Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες” δωρεάν.
Αναπληρωτής Καθηγητής
Αναπληρωτής Καθηγητής, 3D Animation και Gaming στο Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Ιδρυτικό Μέλος της ASIFA HELLAS και του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Συστημάτων Ηλεκτρονικής Μάθησης (EDUTeL) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Μέλος της Επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου Ανοικτής &εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, ICODL και του Επιστημονικού Περιοδικού Open Education, The Journal for Open and Distance Education and Educational Technology.
Εχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής και επιστημονικός υπεύθυνος σε δεκάδες εκπαιδευτικά σεμινάρια εστιάζοντας στην εισαγωγή του animation στην μαθησιακή διαδικασία.
Έχει σκηνοθετήσει αρκετές ταινίες animation με διακρίσεις σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου ASIFA για την ταινία του “The Mirror Stage” το 2005.
Αυτό τον καιρό, η νέα του ταινία μεγάλου μήκους “Καλικάντζαροι” επιλέχθηκε για χρηματοδότηση από το media desk, creative europe στο πρόγραμμα “Support for Development of Audiovisual Content – Single Project 2019.