Γραμματειακή Υποστήριξη
6932096251
Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για κρούσματα πνευμονίας άγνωστης αιτίας στην πόλη Γουχάν της Κίνας. Ένας νέος κορονοϊός αναγνωρίστηκε ως αιτία από τις κινεζικές αρχές στις 7 Ιανουαρίου 2020 και ονομάστηκε προσωρινά “2019-nCoV”. Από το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού κηρύχθηκε έκτακτη ανάγκη διεθνούς ανησυχίας για τη δημόσια υγεία στις 30 Ιανουαρίου 2020. Στις 11 Φεβρουαρίου 2020, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε το όνομα για τη νέα νόσο του κοροναϊού: COVID-19. Στις 11 Μαρτίου ο ΠΟΥ κηρύσσει την COVID-19 ως πανδημία.
Καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν μέτρα για τον μετριασμό της εξάπλωσης του κινδύνου , παρουσιάζονται νέες προκλήσεις στις οικονομικές δραστηριότητες (τουρισμός, εμπόριο, μεταφορές) και δημόσια διοίκηση αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς επιδιώκεται η διατήρηση λειτουργίας των επιχειρήσεων και των δομών με αρχική μέριμνα στην διαφύλαξη της υγείας και την ευημερίας του ανθρώπινου δυναμικού τους.
Η ανταπόκριση στην κρίση COVID-19 θα πρέπει να περιλαμβάνει θέματα ασφάλειας και βήματα που θα αναχαιτίσουν τη σοβαρότητα της επιδημίας COVID-19.
Στόχος του εξειδικευμένο πρόγραμμα υγιεινής COVID-19
Το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας συμπεριλαμβανομένης της Ειδικής Ακαδημαϊκής Μονάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας, του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δημιούργησε αυτό το εξειδικευμένο πρόγραμμα υγιεινής COVID-19 για να βοηθήσει στην γρήγορη ανταπόκριση σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία προκειμένου να ληφθούν τα προληπτικά μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων σε διάφορους κλάδους στη δημόσια διοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα που να απαιτείται η άμεση ευαισθητοποίηση τους σε διαχείριση κρίσεων όπως η COVID-19. Αυτό το πρόγραμμα είναι ένας οδηγός ευαισθητοποίησης για τους κανόνες υγιεινής όπως ορίζονται από τη παγκόσμια οργάνωση υγείας και τον ΕΟΔΥ, δεν αποτελεί ιατρική ή νομική συμβουλή και δεν πρέπει να γίνεται επίκληση για αυτούς τους σκοπούς.
Περιγραφή Αντικειμένου
Αρκετές χώρες έχουν αποδείξει ότι η μετάδοση του COVID-19 από ένα άτομο σε άλλο μπορεί να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει. Αυτό το πρόγραμμα διαμορφώθηκε βάση των διαθέσιμων στοιχείων για τη νόσο COVID-19 λαμβάνοντας υπόψη των τρόπο μετάδοσης (από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων από ή απευθείας επαφή με μολυσμένο άτομο), και έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι οι οικονομικές δραστηριότητες (τουρισμός, εμπόριο, μεταφορές), η δημόσια διοίκηση αλλά και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μπορούν μέσω μιας δομημένης εκπαίδευσης να προστατεύσει την υγεία του ανθρώπινου δυναμικού τους αλλά και των πελατών τους. Σε διεθνές επίπεδο έχει απαιτηθεί το άνοιγμα της κοινωνίας και των εργασιακών χώρων να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει εύκολα και άμεσα αναζωπύρωση του ιού. Για αυτό τον λόγο πολλές χώρες έχουν δημιουργήσει βάση των οδηγιών ΠΟΥ αλλά και του εκάστοτε Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας μια ταχύρρυθμη πιστοποίηση των εργαζομένων που να αποδεικνύει ότι άσχετα από το εκπαιδευτικό, κοινωνικοοικονομικό και επαγγελματικό τους προφίλ έχουν την στοιχειώδη κατανόηση των βασικών αρχών προφύλαξης από την COVID-19. Συνεπώς, δημιουργείται μετά από παρότρυνση διαφόρων φορέων του Δημόσιου και Ιδιωτικού πεδίου το προτεινόμενο Ταχύρρυθμο Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Υγιεινής για COVID-19, το οποίο βασίζεται στις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, και της οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Αναλυτικά, η εκπαίδευση του προσωπικού αποτελεί βασικό στοιχείο οποιουδήποτε σχεδίου ετοιμότητας, όπως το προτεινόμενο Ταχύρυθμο Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Υγιεινής για COVID-19. Η εκπαίδευση προσανατολίζεται σε συγκεκριμένες δραστηριότητες που καλύπτουν τους ακόλουθους τομείς:
• βασικές γνώσεις για την νόσο COVID-19, (τρόπος μετάδοσης, συμπτωμάτων, κλπ.)
• πρακτικές ατομικής προστασίας μέσω σωστής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών οδηγιών ΕΟΔΥ ΓΙΑ COVID-19
• μέτρα πρόληψης στον χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού και της απολύμανσης (βασισμένα και στις συγκεκριμένες οδηγίες ΕΟΔΥ για COVID-19.
Κάθε μέλος του προσωπικού πρέπει να συμμορφώνεται αυστηρά με τα βασικά προστατευτικά μέτρα κατά του COVID-19 που συνιστά ο ΠΟΥ (WHO, 2020), όπως επίσης πρέπει να συμμορφώνεται αυστηρά και με τις οδηγίες ΕΟΔΥ για COVID-19 που προστατεύουν το κάθε άτομο και αναχαιτίζουν την άναρχη μετάδοση και εξάπλωση του ιού COVID-19.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζόμενους παροχής υπηρεσιών σε χώρους φιλοξενίας, σκάφη τουριστικά- αναψυχής, : προσωπικό που ασχολείται με την οροφοκομία, καμαριέρες, μάγειρες, επιχειρηματίες, υπαλλήλους υποδοχής (reception), καμαρότους σε πλοία , σερβιτόρους, υπαλλήλους καταστημάτων, ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων, υπαλλήλους τουριστικών γραφείων, υπάλληλους πωλήσεων, συνοδούς ομαδικών εκδρομέων (Tour Leaders), ξεναγούς, οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, καθαριστές σκαφών, τεχνικούς μαρινών (συντηρητές – ηλεκτρολόγους), ναύτες, υπηρεσίες ασφαλείας (secutity), διευθυντές-στελέχη και λογιστές μαρινών, εμψυχωτές (πεζοπορίας, θαλ. καγιάκ – ράφτινγκ, παρά πέντε, κατάδυσης, πάρκων αναψυχής και σχετικοί βοηθοί).
30 €
Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας
Η Καθηγήτρια. κ. Κωνσταντίνα Σκαναβή αποφοίτησε από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες, Καλιφόρνιας, ΗΠΑ. Το 2019 μετακινήθηκε στο τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπου κατέχει την βαθμίδα της Καθηγήτριας, στο πεδίο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας.
Είχε οριστεί ως η πρώτη Κοσμήτορας της νεο-ιδρυθείσας Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Από το 2000-2019, διετέλεσε Διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου και υπηρέτησε ως Καθηγήτρια του τμήματος Περιβάλλοντος.
Από το 1988-2000, ήταν Καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες, Καλιφόρνιας, ΗΠΑ, όπου εργάστηκε στα πεδία της Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας, Περιβαλλοντικής Υγείας και Αγωγής Υγείας. Έχει σχεδιάσει και προσφέρει πανεπιστημιακά μαθήματα στα πεδία της Περιβαλλοντικής Υγείας, Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας καθώς και Προαγωγής Υγείας τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα.
Η Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Σκαναβή είναι συγγραφέας πολλαπλών άρθρων, κεφαλαίων και βιβλίων σε διεθνές επίπεδο και έχει παρουσιάσει το έργο της σε εκατοντάδες διαλέξεις και ομιλίες σε πολλές διαφορετικές χώρες. Μέσα στα ερευνητικά ενδιαφέροντά της είναι η προώθηση Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Συμπεριφοράς και η Προαγωγής Υγείας καθώς και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των σχετικών αποφάσεων στα θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας μέσα από στρατηγικές επικοινωνίας. Ασχολείται τόσο με την τυπική, όσο και την μη τυπική αλλά και άτυπη μορφή της εκπαίδευσης με στόχο την προσέγγιση όλων των κοινωνικών ομάδων.