mipapou@uniwa.gr
Phone
2105381483
Office Address
ZA004 Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής και η ACTA – Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανακοινώνουν την έναρξη Προγράμματος Δια Βίου Εκπαίδευσης με τίτλο: «Εισαγωγή και Εφαρμογές της Ρομποτικής και του STEM στην Εκπαίδευση», με την παρακολούθηση να γίνεται αποκλειστικά εξ αποστάσεως και ασύγχρονα. Με την εν λόγω διδακτική μέθοδο, οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο Πρόγραμμα σε όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν βρίσκονται.
Το πρόγραμμα υλοποιείται εντός 7 μηνών, δηλαδή σε 28 εβδομάδες, με 320 ώρες συνολικής παρακολούθησης. Η διάρθρωση του προγράμματος περιλαμβάνει 5 διδακτικές ενότητες οι οποίες καλύπτουν τις 300 ώρες εξ αποστάσεως και ασύγχρονης εκπαίδευσης με ατομικό φόρτο εργασίας. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής διαθέτει ολοκληρωμένες πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning), στις οποίες θα αναρτηθεί το ψηφιακό υλικό του προγράμματος που αποτελείται από διαλέξεις σε video και εκπαιδευτικές σημειώσεις. Η 6η και τελευταία ενότητα περιλαμβάνει την δια ζώσης παρουσία όλων των συμμετεχόντων για 20 ώρες σε ένα προκαθορισμένο Σάββατο & Κυριακή, υπό μορφή Workshop, όπου θα γίνονται εργαστηριακές εφαρμογές πάνω σε θέματα Ρομποτικής και STEM στο «Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων & Ρομποτικής» του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, με χρήση του κατάλληλου εργαστηριακού εξοπλισμού. Το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων & Ρομποτικής ιδρύθηκε το 1998 ως συνέχεια του εργαστηρίου Ρομποτικής που λειτουργούσε από το 1989 στο Τμήμα. Στο Εργαστήριο εκτός από την εκπαιδευτική λειτουργία, εκτελείται και έρευνα με σημαντικό αριθμό δημοσιευμένων αποτελεσμάτων στον τομέα της Ρομποτικής. Το ακαδημαϊκό προσωπικό του εργαστηρίου δραστηριοποιείται σε αντικείμενα όπως η κατασκευή αυτόνομων οχημάτων, η τεχνητή νοημοσύνη, το 3D-printing, ο σχεδιασμός αλγόριθμων τροχιάς σμήνους ρομποτικών συστημάτων, τα μη επανδρωμένα οχήματα, πλοήγηση των Drones κ.α. Στις δράσεις του Εργαστηρίου καταγράφονται επίσης και σημαντικές επιτυχίες και βραβεύσεις από το ακαδημαϊκό προσωπικό και από ερευνητικές ομάδες φοιτητών.
Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των βίντεο/παραδόσεων των διαλέξεων και να έχουν παραδώσει εμπρόθεσμα τα παραδοτέα τους. Ως παραδοτέο ορίζεται ένα σύντομο ερωτηματολόγιο γνώσεων (quiz) το οποίο οι εκπαιδευόμενοι θα συμπληρώνουν στο τέλος κάθε ενότητας που θα διαρκεί 4-5 εβδομάδες, προκειμένου να προχωρούν στην επόμενη ενότητα. Επιπλέον απαιτείται η επιτυχής δια ζώσης παρουσία των εκπαιδευομένων στην 6η ενότητα που αφορά εργαστηριακές εφαρμογές πάνω στο αντικείμενο της Ρομποτικής και του STEM που ήδη διδάχτηκαν.
Ο πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι να καταστήσει τα στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ικανά να μεταφέρουν την τεχνογνωσία και τις θεμελιώδεις αρχές της ρομποτικής και του STEM στα σχολεία. Το πρόγραμμα λοιπόν απευθύνεται σε:
1. Στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να διοριστούν, καθώς με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του προγράμματος θα τους παρέχονται:
2. Στους εν ενεργεία διορισμένους εκπαιδευτικούς που θέλουν να επιμορφωθούν
3. Στους φοιτητές των Παιδαγωγικών Σχολών που στοχεύουν να καταρτιστούν πλήρως σε αυτό το επιστημονικό πεδίο και να ξεχωρίσουν κατά την μετέπειτα διαδικασία αναζήτησης εργασίας
4. Στους εκπαιδευτές συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης
5. Σε στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών που ενδιαφέρονται να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την εκπαίδευση της Ρομποτικής και του STEM
Η επιστήμη της ρομποτικής αποτελεί απαραίτητο εφόδιο των μαθητών ήδη από τα χρόνια της δημοτικής εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα, λοιπόν, παρέχει στον εκπαιδευτή τα εφόδια για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και να καλύψει τις τρέχουσες κοινωνικές ανάγκες στον τομέα της σύγχρονης εκπαίδευσης.
750€
Αναπληρωτής Πρόεδρος Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής
mipapou@uniwa.gr
2105381483
ZA004 Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα